Skip to main content
Open een rekening

Vrijwel niets is zonder kosten, ook beleggen niet. Om optimaal van je behaalde rendement te kunnen profiteren, is het belangrijk om je kosten zo laag mogelijk te houden. Maar niet alle kosten komen even duidelijk naar voren. Vooral voor de beginnende belegger is het vaak moeilijk bij te houden wat de grootste kostenposten zijn.

In dit artikel bespreken we de directe en indirecte kosten van beleggen. Zo weet je waar je rekening mee moet houden en kun je goed voorbereid gaan beleggen.

Hoeveel kost beleggen?

Aan beleggen zijn kosten verbonden. Hoeveel het kost, hangt af van je hoe je belegt. Wanneer je je geld bij een vermogensbeheerder laat beleggen, kost dat vaak wat meer dan wanneer je zelf belegt.

Ook je beleggingsstrategie heeft veel invloed op de kosten die je maakt: wanneer je zelf belegt, betaal je transactiekosten voor elke aan- en verkoop. Beleg je met een actieve beleggingsstrategie, dan maak je meer transactiekosten dan wanneer je je beleggingen zo lang mogelijk vasthoudt met een passieve beleggingsstrategie.

Directe kosten beleggen

Directe kosten kun je terugvinden op het kostenoverzicht van je beleggingsrekening. Dit zijn de kosten die direct samenhangen met het uitvoeren en beheren van je beleggingen. Hieronder benoemen we een aantal voorbeelden van directe kosten. 

Beheervergoeding

Besteed je het beleggen uit, dan is de beheervergoeding vaak de voornaamste kostenpost. Dit zijn de kosten die de vermogensbeheerder in rekening brengt voor het uitvoeren van het beleggingsbeleid.

Eenmalige kosten

Dit zijn kosten die je bijvoorbeeld betaalt voor het opbouwen van je portefeuille. Dit betaal je bij vrijwel alle aanbieders.

Transactiekosten

Deze kosten betaal je wanneer je beleggingsproducten aan- of verkoopt. Bij sommige vermogensbeheerders betaal je deze kosten ook wanneer je opdracht geeft tot aan- of verkoop.

Fondskosten

Fondskosten zijn kosten die je betaalt wanneer je in beleggingsfondsen of indextrackers belegt. 

Lees in deze blog over beleggingsfondsen vergelijken hoe je bij verschillende aanbieders onder andere de kosten van beleggen vergelijken kunt.

Indirecte kosten beleggen

De indirecte kosten zijn de kosten die beleggingen zelf met zich meebrengen. Vaak zijn de indirecte kosten minder makkelijk te zien op de factuur, deze kosten worden namelijk verwerkt in de koers. Bij zowel brokers als vermogensbeheerders krijg je met deze kosten te maken. Hieronder bespreken we een aantal kostenposten die je misschien niet direct terugziet.

Valutakosten

Valutakosten zijn kosten die je betaalt wanneer je belegt in vreemde valuta. Niet iedere belegger krijgt hier dus mee te maken. De meeste brokers verwerken deze kosten in de koers en deze zie je dus niet terug op je rekening.

Lopende kosten

Dit zijn onder andere beheerkosten en administratiekosten voor de beleggingsfondsen in je beleggingsportefeuille. De lopende kosten zie je meestal niet op je factuur terug, omdat deze al verwerkt zijn in de koers van het beleggingsfonds. Je betaalt ze natuurlijk wel.

Transactiekosten binnen het fonds

Deze kosten maakt een fondsbeheerder om beleggingen binnen het fonds aan te kopen en verkopen. Ook deze kosten zijn verwerkt in de koers en zie je dus niet direct terug.

Waar moet ik rekening mee houden?

Waar je als belegger rekening mee moet houden, hangt af van je strategie. Voor actieve beleggers zijn vooral de transactiekosten en valutakosten belangrijk. Bij passief beleggen kunnen fondskosten belangrijk zijn.

Daarnaast speelt de service fee van je bank, broker of vermogensbeheerder een rol. Aan de diensten van deze partijen zijn nu eenmaal kosten verbonden. Je kunt wel nagaan of de service fee in verhouding is met de verdiensten.

Besteed je het beleggen uit, dan is het handig om voor jezelf de TCO (Total Cost of Ownership) te berekenen. De TCO omvat alle kosten die een vermogensbeheerder maakt om tot het behaalde rendement te komen. Lees daar meer over in ons artikel: Wat is de TCO?.

Wat kost beleggen bij Axento?

Bij Axento vermogensbeheer zijn we duidelijk over de kosten die je betaalt. Je betaalt geen onnodige kosten en de tarieven die in rekening worden gebracht behoren tot de laagste in de markt.

De vergoeding die je als klant betaalt, is onze enige bron van inkomsten. Wij werken niet met verborgen provisies of indirecte beloningen en zijn daarom volledig onafhankelijk.

Om de kosten gemakkelijk te berekenen, hebben we een tool ontwikkeld. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Deze tool vind je hier: De kosten van vermogensbeheer.

Benieuwd geraakt? Vraag vrijblijvend onze informatiebrochure aan.