Wat is een ticker en hoe werkt een ticker?

Wat is een ticker en hoe werkt een ticker?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Over de hele wereld worden dagelijks talloze effecten verhandeld. Om deze aandelenobligaties of fondsen te kunnen onderscheiden, worden deze allemaal voorzien van een unieke code. Deze code wordt een ticker genoemd, ook wel bekend als ticker symbol. In dit artikel vertellen we meer over tickers en het ontstaan ervan.

Het ontstaan van een ticker

Vroeger werd op beurzen gebruik gemaakt van een ticker machine. Deze machine drukte de naam van een fonds, het verhandelde volume en transactiegegevens op een smalle papierstrook. 

Om zo snel en efficiënt mogelijk te werken, kregen de effecten een afgekorte naam. Dit werd een ticker symbol genoemd. De naam ticker is afkomstig van het tikkende geluid dat de machine maakte bij het drukken. 

De ticker code van een effect varieert per beurs. Zo kan een aandeel op de ene beurs een code hebben van één letter, maar op de andere beurs een code van cijfers en letters. Euronext hanteert meestal tickers van drie á vier letters. In de Verenigde Staten kan een ticker echter ook uit één letter bestaan en in China worden cijfers gebruikt.

Het gebruik van de ticker

Effectenhandelaren gebruiken het ticker symbool om orders te plaatsen. Doordat ieder beursgenoteerd bedrijf een eigen ticker code heeft, kunnen grote orders gemakkelijker worden verhandeld. 

Tegenwoordig vindt ook veel internationale handel in effecten plaats. Het kan daardoor verwarrend zijn dat een aandeel verschillende ticker codes heeft op verschillende beurzen. In 1981 is daarom de ISIN code in het leven geroepen. ISIN codes worden internationaal gebruikt om effecten te identificeren. Een ISIN code bestaat altijd uit twee letters, gevolgd door tien cijfers. 

Tegenwoordig is de ISIN code de meestgebruikte identificatiecode. Een verschil tussen de ticker en de ISIN code is dat je aan een ISIN code niet direct kunt zien om welk effect het gaat. Bij een ticker is dit vaak wel het geval. 

Voorbeeld verschil ticker en ISIN code

Om het verschil tussen een ISIN code en een tickercode te verduidelijken geven we een voorbeeld. Zo heeft het aandeel Ajax een ISIN code NL0000018034. De ticker code van dit aandeel is AJAX. Zo kun je dus gelijk zien om welk aandeel het gaat.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.