Een ISIN code is een internationaal erkende code om effecten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen van elkaar te onderscheiden. Elke op de beurs verhandelbare belegging heeft een eigen, identieke ISIN code. De betekenis van ISIN is International Security Identification Number.
Hoe zit een ISIN code eruit?
Een ISIN code bestaat altijd uit twee letters, gevolgd door 10 cijfers. De ISIN code NL0000009165 hoort bijvoorbeeld bij het aandeel Heineken. De structuur van een ISIN code is internationaal vastgelegd en bestaat uit drie verschillende onderdelen:
- Landcode (twee letters): een ISIN code begint altijd met twee letters. Dit is de landcode. Het aandeel Heineken is bijvoorbeeld uitgegeven in Nederland en wordt op de Nederlandse beurs verhandeld. Daarom bestaat het eerste deel van de ISIN code uit de letters NL.
- NSIN (de eerstvolgende 9 cijfers): de eerstvolgende 9 cijfers worden bepaald door een nationale organisatie, dus in het betreffende land zelf. In Nederland is Euroclear Nederland hiervoor verantwoordelijk.
- Controlecijfer (het laatste cijfer): dit cijfer is een soort extra check en wordt automatisch gegenereerd op basis van de voorgaande negen cijfers met behulp van een wiskundige berekening.
Wat is het nut van een ISIN code?
Een ISIN code is de unieke code die hoort bij een specifieke belegging. Professionele bedrijven zoals beleggingswebsites, vermogensbeheerders en brokers gebruiken de ISIN code als primair identificatiemiddel om beleggingen van elkaar te onderscheiden.
Ook voor particulieren is een ISIN code handig om te gebruiken bij beleggen. De ISIN code heeft verschillende, handige functies. Hieronder benoemen we de voornaamste:
- Controle bij aankoop fondsen en aandelen: beleggingsfondsen, indexfondsen en aandelen hebben vaak verschillende share classes. Dat wil zeggen verschillende varianten van hetzelfde fonds. Bij een broker of bank komt dit onderscheid niet altijd goed tot uiting in de naam van het fonds. Wil je er 100% zeker van zijn dat je de juiste share class van het fonds aankoopt? Vergelijk dan de ISIN code bij je bank of broker met die op de website van de aanbieder van het fonds. Zo weet je zeker dat je de juiste belegging aankoopt.
- Snel zoeken: met een ISIN code kun je snel en gericht zoeken naar een bepaalde belegging. Zowel in Google als op beleggingswebsites zoals morningstar.nl of IEX.nl is het eenvoudig zoeken met behulp van een ISIN code.
- Land van herkomst: aan de ISIN code van een belegging kun je eenvoudig zien wat het land van herkomst is. De ISIN code van het aandeel Apple begint bijvoorbeeld met US. Ook bij beleggingsfondsen is dit handig. De ISIN code van fondsen die zijn gedomicilieerd in Luxemburg beginnen met LU. Voor Ierse fondsen is dit IE.
Geschiedenis van de ISIN code
In het jaar 1981 werd de eerste ISIN code gebruikt. Lange tijd werd er weinig mee gedaan. Pas in 1989 werd de ISIN code internationaal omarmt toen de Association of National Numbering Agencies besloot de ISIN code als een nieuwe standaard te gaan gebruiken.
Later is de ISIN code ook in gebruik genomen door het ISO, the International Organization for Standardization. Deze organisatie waar meer dan 160 landen bij zijn aangesloten, ontwikkelt internationale standaarden zoals de boekencode ISBN en valutacodes zoals EUR, USD en GBP.
Andere soorten codes
Wereldwijd is de ISIN code het meest gebruikte identificatienummer. Toch zijn er nog verschillende andere soorten codes. In de Verenigde Staten gebruikt men bijvoorbeeld een afgeleide van de ISIN, de CUSIP. De CUSIP bestaat uit de eerste 9 cijfers van de ISIN code.
In Groot-Brittannië is de SEDOL een veel gebruikte code en in Zwitserland gebruikt men de Valoren. Tot slot maken professionele beleggers vaak gebruik van Reuters codes of Bloomberg Tickers.