The dogs of the dow uitgebeeld op digitaal scherm

Wat is de Dogs of the Dow strategie bij beleggen?

Er bestaan inmiddels veel verschillende beleggingsstrategieën. Zo is er de Random Walk theorie, de core-satellite strategie en de moderne portefeuilletheorie.

In dit artikel lichten we de Dogs of the Dow strategie uit. Deze strategie wordt toegepast op de gelijknamige beurs Dow Jones. Aan deze beurs staan bedrijven genoteerd zoals Apple, McDonalds en Nike.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Hoe werkt de Dogs of the Dow strategie?

De Dogs of the Dow strategie is in 1991 bedacht door Michael O’Higgins. In dat jaar kwam zijn boek “Beating the Dow” uit. Zoals de titel al verraadt, is deze strategie geschikt voor actieve beleggers

De kern van de strategie is om te investeren in de 10 aandelen met het hoogste dividendrendement van de Dow Jones. Dit wordt ook wel stock picking genoemd. Aan het einde van het jaar wordt de portefeuille herzien. 

Bij deze strategie is het belangrijk om periodiek te herbalanceren. Door te herbalanceren blijft ieder aandeel even zwaar wegen in de portefeuille. Bij deze strategie is de weging van ieder aandeel 10%. 

Dogs of the Dow in 2020

Door te kijken naar het dividendrendement wordt bepaald welke aandelen “Dogs” zijn. Het dividendrendement van de aandelen in de Dow Jones wordt berekend door het dividend te delen door de aandelenprijs. Van de berekende rendementen worden de tien hoogste uitgezocht. 

Aan de hand van deze berekening waren in 2020 de volgende bedrijven de “Dogs of the Dow”. 

  • Dow
  • ExxonMobil
  • IBM
  • Verizon
  • Chevron
  • Pfizer
  • 3M
  • Walgreens
  • Cisco
  • Coca-Cola

Behaalde rendementen Dogs of the Dow strategie

O’Higgins claimde dat zijn strategie ervoor zorgt dat de markt kan worden verslagen. Of dit in de praktijk ook het geval is moet blijken uit de behaalde rendementen

De afgelopen 10 jaar is maar liefst acht keer de markt verslagen met deze strategie. Alleen in 2017 en 2019 scoorde de Dow Jones index een hoger rendement dan de Dogs. De Dogs scoorde een gemiddeld rendement van 15,9% terwijl de Dow Jones 13,9% noteerde. 

Let op: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee.

The Small Dogs of the Dow

Naast de Dogs of the Dow is er ook een Small Dogs of the Dow strategie. Deze strategie werkt hetzelfde, alleen worden er andere aandelen gekozen. Er wordt namelijk gekozen voor de 10 aandelen met laagste prijs

Over de afgelopen tien jaar scoren de “Small Dogs” gemiddeld ook een hoger rendement. Zij noteren jaarlijks gemiddeld 14,9% terwijl de index 13,9% scoort. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.