Wat is de alpha bij beleggen?

Wat is de alpha bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Voor actieve beleggers is het belangrijk dat hun portefeuille beter scoort dan de benchmark. De benchmark is een maatstaf, meestal een index, waartegen beleggingsportefeuilles of fondsen kunnen worden vergeleken. Het verschil tussen een portefeuille of fonds en de benchmark wordt uitgedruk in Alpha. Wat Alpha precies inhoudt bij beleggen, leggen we je in dit artikel uit.

Betekenis alpha

Passieve beleggingsfondsen proberen vaak een rendement te genereren dat ongeveer gelijk is aan de benchmark. Actieve fondsen proberen echter de markt te verslaan. Het is dan belangrijk om na te gaan of het fonds het ook daadwerkelijk beter doet dan de benchmark.

Wanneer een fonds een hoge Alpha heeft, betekent dit dat het een hoger rendement behaalt dan de benchmark. Heeft een fonds een negatieve Alpha, dan scoort het slechter dan de benchmark. Bij een Alpha van +6% doet een fonds het 6% beter dan de benchmark.

Als benchmark wordt meestal een beursindex gekozen. De Alpha is eigenlijk het resultaat van het actief beleggen van vermogen. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.