Opengeslagen oud boek op een houten tafel

Wat betekent bookbuilding?

Het bookbuilding systeem is een methode om de uitgifteprijs van een nieuw aandeel of obligatie te bepalen. In dit artikel lees je meer over bookbuilding en het proces daarvan.

We bespreken:

  • Wat is bookbuilding?
  • Het proces
  • Het verschil met openbare uitgifte
  • Uiteindelijke prijs bepalen
  • Voor- en nadelen

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is bookbuilding?

Bookbuilding (in het Nederlands: boekvorming) is het proces van genereren en vastleggen van de vraag van beleggers naar aandelen.

Wanneer een bookbuild plaatsvindt, worden er aandelen verworven of overgedragen. Hierbij vindt de overdracht buiten de markt plaats en wordt deze niet gegarandeerd door het verrekenkantoor van een beurs

Proces

Bookbuilding is een gangbare praktijk in ontwikkelde landen, maar maakt tegenwoordig ook zijn intrede in opkomende markten (emerging markets). Biedingen bij een bookbuilding kunnen online gedaan worden, maar het “boek” wordt buiten de markt gehouden door de bookrunner en biedingen zijn vertrouwelijk voor hem.

Bij bookbuilding kan de belegger zich inschrijven voor een nieuw aandeel. De belegger kan hierbij zelf binnen deze grenzen die vooraf zijn aangegeven de prijs en het gewenste aantal bepalen

Verschil met openbare uitgifte

In tegenstelling tot een openbare uitgifte heb je bij een bookbuild een maximum aantal aanvragen en een grote orderomvang per aanvraag.

Uiteindelijke prijs bepalen

Na de sluiting van het “boek” wordt de prijs waartegen nieuwe aandelen worden uitgegeven bepaald. Dit wordt gedaan door de bookrunner in overleg met de uitgevende instelling. 

Aan de hand van alle ingelegde orders wordt bepaald tegen welke koers de aandelen op de markt komen. 

Voordeel en nadeel beleggers

Beleggers die onder de uiteindelijke prijs hebben geboden krijgen niets. Beleggers die bereid waren om deze aandelen voor een hogere prijs te kopen, worden afgerekend tegen de uiteindelijke uitgifteprijs. Dus voor hen is dit een voordeel en voor de andere beleggers een nadeel


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.