Wat betekent het begrip TINA in de beleggingswereld?

Wat betekent het begrip TINA in de beleggingswereld?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In de financiële wereld is er een enorm aanbod aan soorten beleggingen. Het doel van een belegger is om rendement te realiseren op hun beleggingen. 

Op dit moment zijn aandelen enorm populair. Dat komt niet doordat ze per sé goed geprijsd zijn of veel rendement opleveren. Het komt doordat er voor veel beleggers geen beter alternatief is. 

In de beleggingswereld wordt dit fenomeen TINA genoemd. Dit staat voor “There Is No Alternative”. In dit artikel leggen het begrip aan je uit.

There Is No Alternative

Oorspronkelijk komt de uitspraak There Is No Alternative van Margaret Thatcher. Zij bedoelde hiermee dat een markteconomie het enige economische systeem is dat werkt. Dat is een economie waarin vraag en aanbod de productie bepalen.Tegenwoordig wordt deze uitdrukking vooral gebruikt met betrekking tot beleggingen. 

Door de lage rentestand wordt de prijs van obligaties als relatief hoog beschouwd. Bovendien zijn de prijzen van grondstoffen tegenwoordig erg volatiel. Zo heeft de prijs van WTI olie in één jaar tijd een schommeling gekend van $75. 

Het komt er op neer dat beleggers hierdoor massaal voor aandelen kiezen. Zij zien in andere beleggingen geen beter alternatief. Dit resulteert in een grote vraag naar aandelen. Dat zorgt er weer voor dat de meeste aandelen worden verhandeld tegen een te hoge prijs

TINA en het Coronavirus

Dat aandelen zo populair zijn, is wel duidelijk geworden tijdens de corona pandemie. Het heeft namelijk gezorgd voor herstel op de wereldwijde aandelenmarkt. 

Door het coronavirus was er begin 2020 enorm veel onzekerheid. Dit zorgde voor grote koersdalingen op de aandelenmarkt. De aandelenmarkt is in het laatste kwartaal van het jaar bijna volledig hersteld van deze daling. 

Dit herstel komt mede voort uit het feit dat aandelen enorm populair zijn gebleven. Simpelweg, doordat beleggers geen goede alternatieven voor aandelen zien. Hierdoor bleef ondanks de koersdalingen de vraag naar aandelen groot. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.