Wat is de betekenis van Yield?

Wat is de betekenis van Yield?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Yield is een Engelse term/ratio die de opbrengst van een bepaalde belegging aanduidt. De yield is meestal uitgedrukt als percentage en wordt in verschillende vormen gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn dividend yield, yield to maturity en yield curve.

Wat is Yield?

De Yield is een financiële ratio om de opbrengsten (dividend of rente) ten opzichte van een geïnvesteerd bedrag te berekenen. Je kunt er eenvoudig mee bepalen of de verwachte opbrengst van een belegging aantrekkelijk is en deze vergelijken met andere beleggingen. De letterlijke vertaling van yield is ‘opbrengst’.

Dividend Yield

De dividend yield (dividendrendement) toont het percentage dividend dat een aandeel uitkeert in verhouding tot de koers. Een hoge dividend yield betekent dat een aandeel naar verhouding veel dividend uitkeert aan beleggers.

Stel dat het aandeel ABC het afgelopen jaar €1 dividend uitkeerde. Om de dividend yield te bepalen, deel je het dividend door de koers van het aandeel. Bij een koers van €25 heeft het aandeel ABC een dividend yield van 4% (€1 / 25). 

Het vergelijkbare aandeel XYZ heeft een koers van €60 en keerde €3 dividend uit. De dividend yield van dit aandeel is 5% (€3 / €60).

Ben je op zoek naar een aandeel dat relatief veel dividend uitkeert, dan is aandeel XYZ dus het meest aantrekkelijk.

Yield to Maturity

De yield to maturity (ytm) toont het percentage rendement dat een obligatie naar verwachting oplevert tot het einde van de looptijd. De yield betekent in dit geval de opbrengst van een obligatie wanneer deze wordt aangehouden tot de aflosdatum.

Met de yield to maturity kun je eenvoudig obligaties met elkaar vergelijken. Een obligatie met een hoge yield to maturity is aantrekkelijker dan een obligatie met een lage yield to maturity. Hierbij is het risico van de twee obligaties buiten beschouwing gelaten.

Risicovollere obligaties met een hoge yield to maturity worden high yield obligaties genoemd.

Yield Curve

De yield curve (ook wel rentecurve genoemd) is een grafiek die de rente/opbrengst op obligaties weergeeft bij verschillende looptijden.

De yield curve is vaak een oplopende, bolle lijn. In de regel geldt namelijk dat hoe langer de looptijd, hoe hoger de yield. Langlopende obligaties zijn namelijk risicovoller dan kortlopende obligaties. De opbrengst (yield) van langlopende obligaties is dus ook hoger.

Bekijk video Wat is de betekenis van Yield?

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.