Het zijn twee van de meest succesvolle beleggers allertijden: Warren Buffett en George Soros. De twee hebben met hun investeringen allebei miljarden verdiend. Toch lopen hun beleggingsstrategieën erg uiteen. In deze blog vertellen we wat meer over de topinvesteerders en bespreken we hun strategieën.
Wie is Warren Buffett?
Warren Buffett is een Amerikaans zakenman. Hij is geboren op 30 augustus 1930 (91 jaar) in Omaha (Verenigde Staten). Buffett studeerde economie aan de Columbia Business School. Buffett raakte hier geïnteresseerd in waardebeleggen.
Buffett is grootaandeelhouder van zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Het bedrijf was oorspronkelijk een textielfabrikant. Toen Warren Buffett in 1962 in beeld kwam, begon hij met het kopen van aandelen.
Hoe belegt Warren Buffett?
Warren Buffetts beleggingsstrategie is gericht op beleggen op de lange termijn. Over het algemeen belegt hij passief, dat houdt in dat hij niet al te veel aan- en verkopen doet, maar zijn beleggingen vasthoudt voor de lange termijn. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van zijn beleggingsstrategie.
Lange termijn
Volgens Warren Buffett is de lange termijn voor ogen houden cruciaal bij beleggen. Tussentijds vinden er veel schommelingen plaats: aandelenkoersen zijn op de korte termijn erg volatiel. Met een lange beleggingshorizon heb je genoeg tijd om van deze schommelingen te herstellen.
Verder profiteer je met een lange beleggingshorizon van het rendement-op-rendement effect. Dit houdt in dat je je behaalde rendement weer herinvesteert. Dit zorgt voor exponentiële groei van je vermogen.
Om de kosten zo laag mogelijk te houden, belegt Warren Buffett volgens de buy-and-hold strategie. Voor elke aan- en verkoop betaal je namelijk transactiekosten, en dat is zonde van je rendement.
Spreiden
Spreiden is hét toverwoord bij beleggen, ook volgens Warren Buffett. Diversificatie beschermt beleggers tegen onwetendheid, vindt hij. Door te spreiden verlaag je het risico van je portefeuille.
Een eenvoudige manier om je vermogen te spreiden, is door te beleggen in ETF’s en indexfondsen. De kosten van een indexfonds zijn vaak ook laag. Deze trackers volgen de onderliggende index. Volgens Warren Buffett zijn indexfondsen de ideale kern van een portefeuille.
Koop enkel wat je kent
Een ander belangrijk advies van Warren Buffett is: “never invest in a business you cannot understand”. Wanneer je iets niet begrijpt, kun je er ook geen geld mee verdienen, aldus Buffett. Doe altijd goed onderzoek voordat je besluit je geld in een bepaald bedrijf te investeren.
Wie is George Soros?
George Soros is een Hongaars-Amerikaans zakenman. Hij is geboren op 12 augustus 1930 (91 jaar). Hij is geboren in Hongarije en komt uit een familie van Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de familie de achternaam van Schwartz naar Soros, om zichzelf zo te beschermen.
Na de oorlog vertrok Soros naar Engeland om te studeren. Hier studeerde hij economie. Na het afronden van zijn studie heeft hij een aantal jaren bij een investeringsbank in Londen gewerkt. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten. Hier heeft hij een aantal jaar als analist en investeringsmanager gewerkt.
George Soros verdiende in één klap een miljard dollar door een succesvolle speculatie op een daling van de Britse pond.
Door zijn strategieën is Soros beroemd en berucht. In 1997 zette hij in op een daling van de Thaise baht, waardoor hij wordt gezien als de investeerder die de Aziatische financiële crisis ontketende.
Tegenwoordig houdt Soros zich vooral bezig met filantropie en politiek activisme.
Hoe belegt George Soros?
George Soros zijn beleggingsstrategie is compleet anders dan die van Buffett. George Soros heeft tijdens zijn financiële carrière een aantal speculaties gedaan op het dalen van een bepaalde munteenheid.
Soros zegt dat investeerders in een kudde bewegen en elkaar beïnvloeden. In de meeste gevallen beweegt Soros met de kudde mee, maar hij kijkt altijd naar momenten om tegen de kudde in te gaan. Hij zegt dat hij dit vooral instinctief doet, waardoor het lastig is om zijn strategie te volgen.
Speculeren op de korte termijn
George Soros staat bekend om zijn grote speculaties. Hij focust op de korte termijn en neemt veel risico’s. In zijn geval leverde dit miljarden op, maar dit kan net zo makkelijk de andere kant op gaan.
Lees in onze blog: Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen? meer over de verschillen tussen beleggen op de lange termijn en speculeren
Welke strategie is beter geschikt?
Beide beleggers zijn een van de meest legendarische beleggers allertijden. De strategieën van deze beleggingsgoeroes staan vrijwel lijnrecht tegenover elkaar. Waar Buffett vooral belegt volgens een passieve beleggingsstrategie, is Soros meer een actieve belegger.
De risico’s die George Soros neemt met zijn speculaties, zijn niet voor elke belegger geschikt: veel mensen zouden wakker liggen van deze risicovolle speculaties. Daarnaast heeft Soros de financiële middelen om eventuele verliezen op te vangen, dit is voor de gemiddelde belegger die voor een bepaald doel belegt dus ongeschikt.
Beleggen als Warren Buffett is misschien wat toegankelijker. Door zijn buy-and-hold strategie focust hij op de lange termijn en heb je als belegger ook minder omkijken naar de dagelijkse koersschommelingen.
Luister niet blind naar de adviezen van deze investeerders, zij laten ook niet altijd het achterste van hun tong zien. Daarnaast maakt het bij deze beleggers niet zoveel uit of zij een keertje een verkeerde inschatting maken bij het beleggen: hun financiële vangnet is immens groot en hun beleggingsdoel is niet te vergelijken met het beleggingsdoel van de gemiddelde belegger, denk aan beleggen voor je pensioen.
Belangrijk om te weten!
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.