Zonder dat we het zelf doorhebben, houden veel van onze levensbeslissingen rechtstreeks verband met emoties.
Er wordt vaak verteld dat je financiële beslissingen niet door je emoties moet laten bepalen. Dit kan lastiger zijn dan het klinkt, vooral als de markt in een negatieve sleur zit.
Er zijn verschillende soorten valkuilen waar je in aanmerking voor kunt komen tijdens het proces van het maken van financiële keuzes. In deze blog bespreken we vier vormen van vooringenomenheid bij beleggen die vaak voorkomen en we leggen uit hoe je deze kunt overwinnen.
1. Overmatig vertrouwen (overmoedig)
Overmatig vertrouwen bij het nemen van financiële beslissingen wordt vaak beschreven als overmoedigheid of het overschatten van eigen kennis en vaardigheden op financieel gebied. Dit kan leiden tot gedragingen en beslissingen die negatieve gevolgen kunnen hebben.
Hieronder kun je wat voorbeelden lezen:
- Te veel risico nemen: Personen met overmatig vertrouwen zijn mogelijk geneigd om meer risico's te nemen dan verstandig is. Ze kunnen investeren in dingen die snel veranderen zonder echt te begrijpen wat de gevolgen zijn.
- Gebrek aan voorzichtigheid: Mensen die te zelfverzekerd zijn bij het nemen van beslissingen over geld, kunnen de neiging hebben om te denken dat er geen slechte dingen zullen gebeuren. Ze denken misschien niet genoeg na over wat er mis kan gaan en nemen niet altijd alle nodige stappen om zichzelf te beschermen tegen risico's.
- Niet genoeg spreiding: Sommige mensen die te zelfverzekerd zijn, stoppen al hun geld in één soort investering of belegging. Hierdoor kunnen ze veel geld verliezen als die ene investering slecht presteert.
- Te impulsief: Bij beleggen is het belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden. Veel (beginnende) beleggers denken hier niet goed over na, wat kan leiden tot impulsieve investeringen of andere acties, zoals het lenen van geld.
Om te voorkomen dat te veel zelfvertrouwen in financiële zaken problemen veroorzaakt, is het slim om realistisch te blijven over wat je weet en kunt. Het kan helpen om advies te vragen aan experts, goed onderzoek te doen en voorzichtig te zijn bij het nemen van financiële beslissingen. Zo kun je de risico's beheersen en ervoor zorgen dat je financieel gezond blijft.
2. Spijt- en verliesaversie
Spijt- en verliesaversie zijn twee veel voorkomende fenomenen bij beleggen. Het is namelijk natuurlijk voor de mens om verliezen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan ertoe leiden dat mensen kans op winst laten gaan, omdat zij liever geen of minder winst maken dan het risico lopen dat zij (een deel van) hun inleg verliezen.
Mensen met spijtaversie zijn bang voor spijt na financiële beslissingen. Zij willen voorkomen dat ze zich later rot voelen over hun keuzes. Ze kiezen daarom liever voor minder winstgevende of veiligere opties om dat nare gevoel te vermijden.
Hier zijn enkele dingen die kenmerkend zijn voor deze angsten en wat het kan veroorzaken:
- Vermijden van risico’s en kiezen voor veiligheid: Mensen die bang zijn voor spijt, willen vaak geen risico's nemen, zelfs als dat meer geld kan opleveren. Zij kiezen liever voor een veiligere optie.
- Besluiteloosheid: Bang zijn voor spijt kan ervoor zorgen dat mensen moeite hebben met beslissingen nemen. Ze stellen dingen uit omdat ze bang zijn dat ze later spijt krijgen van hun keuzes, vooral als het gaat om belangrijke financiële beslissingen.
- Focus op verlies: Mensen met spijt- of verliesaversie letten vaak meer op wat ze kunnen verliezen dan op wat ze kunnen winnen. Ze willen absoluut voorkomen dat ze zich slecht gaan voelen.
Een manier om met spijt- en verliesaversie om te gaan, is door een goed begrip te hebben van de markt en het beleggingsproces. Dit kan jouw vertrouwen als belegger in je eigen beslissingen vergroten. Het is ook belangrijk om te realiseren dat verliezen een onderdeel zijn van beleggen. Het vermijden van risico's kan namelijk leiden tot gemiste kansen op rendement. Door een gediversifieerde portefeuille te handhaven en vast te houden aan een langetermijnvisie, kun je beter omgaan met de emoties die gepaard gaan met beleggen, waaronder spijt- en verliesaversie.
3. Home Bias
Mensen met home bias investeren voornamelijk in aandelen van hun eigen land, wat betekent dat ze hun geld niet goed kunnen spreiden. Vroeger was dit vaak vanwege hoge transactiekosten en moeilijke toegang tot buitenlandse markten. Maar nu is beleggen in buitenlandse aandelen net zo gemakkelijk als in binnenlandse aandelen. Deze voorkeur wordt dan ook vaak gezien bij bepaalde generaties.
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat mensen last hebben van home bias:
- Comfort van eigen land: Beleggers die last hebben van home bias kunnen zich meer vertrouwd en comfortabel voelen met de markten en bedrijven in hun eigen land of regio. Ze hebben mogelijk meer kennis van de economie en bedrijven uit eigen land, wat hen kan aanmoedigen om binnenlands te investeren.
- Valutarisico’s: Het vermijden van valutarisico’s kan een overweging zijn voor beleggers. Door binnenlands (of binnen de eurozone) te investeren hoeven ze zich geen zorgen te maken over schommelingen in valutakoersen, wat een bron van onzekerheid kan zijn bij buitenlandse investeringen.
Mensen die vasthouden aan home bias denken misschien dat investeren in buitenlandse markten alleen maar verlies oplevert, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Het kan juist heel voordelig zijn. Je past zo namelijk meer spreiding toe in je portefeuille, waardoor je het risico verlaagt.
Beleggingsfondsen en ETF's maken het voor beleggers makkelijker om hun portefeuille te spreiden. In plaats van te investeren in één bedrijf, koop je een mandje met aandelen van over de hele wereld, waardoor je risico's spreidt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de prestaties van één bedrijf.
Daarnaast ben je ook minder vatbaar voor economische problemen in één land. Als je bijvoorbeeld belegt in een fonds met aandelen van verschillende landen en de economie van de Verenigde Staten verslechtert, hoeft dit niet per se grote gevolgen te hebben voor jouw portefeuille.
4. Kudde-mentaliteit
Mensen die last hebben van kudde-mentaliteit, hebben de neiging om het gedrag van de meerderheid te volgen in plaats van eigen onderzoek te doen. In de financiële wereld houdt kudde-mentaliteit in dat mensen dezelfde investerings- of financiële beslissingen maken als de meerderheid. Denk hierbij aan trends op het nieuws of op sociale media. Hierbij vertrouwen zij blind op de meerderheid en doen zij geen moeite voor eigen onderzoek.
Hier zijn enkele dingen die kenmerkend zijn voor kudde-mentaliteit:
- Overreactie op nieuws: Als de meerderheid van de beleggers positief of negatief reageert op een bepaalde gebeurtenis, kunnen anderen geneigd zijn om dezelfde reactie te volgen zonder kritisch te evalueren.
- FOMO (Fear of Missing Out): Kudde-mentaliteit wordt vaak aangedreven door de angst om iets te missen. Als veel mensen investeren in een bepaald bedrijf of andere belegging, kunnen anderen zich onder druk gezet voelen om hetzelfde te doen, zelfs als ze niet volledig begrijpen waarom.
- Extreme Volatiliteit: Kudde-mentaliteit kan leiden tot plotselinge en grote schommelingen in de markt, waarbij veel beleggers tegelijkertijd besluiten om in of uit bepaalde activa te stappen.
Wanneer je zelf belegt kan het verleidelijk zijn om de menigte te volgen, maar het is beter om zelfstandig te denken en je eigen beslissingen te nemen, gebaseerd op eigen onderzoek. Zorg ervoor dat je de basis van de markt begrijpt en vermijd impulsieve beslissingen op basis van emoties of de acties van anderen.
Het is ook verstandig om regelmatig je eigen beleggingsdoelen en strategieën te evalueren, zodat deze passen bij jouw persoonlijke financiële situatie en doelen. Door vast te houden aan een goed doordacht plan en niet mee te gaan met de menigte, kun je je beter focussen op je lange termijn doelen.
Beleggen bij Axento vermogensbeheer
Heb je zelf geen kennis van beleggen en heb je ook geen tijd om je te verdiepen in de financiële wereld? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn.
Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld professioneel laten beleggen vanaf € 7.500. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen.
We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Zo beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn.
Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!