Het is je vast niet ontgaan. De hype van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op vrijwel alle aspecten van het dagelijks leven. AI is tot een hoop in staat, van het maken van video’s tot het klonen van mensen stemmen. Ook investeren in bedrijven die gebruik maken van AI wordt steeds populairder.
Wat is het precies, wat zijn populaire AI aandelen en zou deze slimme tool een vermogensbeheerder kunnen vervangen? Lees het allemaal in deze blog.
Wat is kunstmatige intelligentie?
Kunstmatige intelligentie verwijst naar computersystemen die menselijke intelligentie nabootsen. Het omvat technieken zoals machine learning, neurale netwerken en natuurlijke taalverwerking, waarmee computers kunnen leren, redeneren, problemen oplossen en menselijke taken uitvoeren.
Machine learning: Machine Learning is het proces waarbij computersystemen zichzelf trainen om te leren van data, patronen te herkennen en voorspellingen of beslissingen te maken op basis van deze patronen. Denk hierbij aan beeldherkenning, taalverwerking, autonome voertuigen en meer.
Neurale netwerken: Een neuraal netwerk is een computermodel dat zichzelf bepaalde zaken aan kan leren, zoals het herkennen van foto's en het vertalen van teksten. Door deze handelingen telkens te herhalen, wordt de computer steeds beter in het herkennen van patronen. Dit is ook handig voor het dagelijks leven, denk hierbij aan spraakherkenning op je telefoon.
Beleggen in kunstmatige intelligentie
Door de opkomst van Chat GPT kunnen we er vrijwel niet meer omheen, ook niet op de beurs. Beurzen worden sterk beïnvloed door kunstmatige intelligentie. Veel grote bedrijven maken gebruik van AI. Hieronder vier voorbeelden waar ook in belegd kan worden:
Amazon: Amazon is misschien wel de grootste AI-gebruiker van het moment. Jeff Bezos past AI in vrijwel alle afdelingen van het bedrijf toe en investeert er veel in.
Een ander interessant onderdeel binnen Amazon is Amazon Web Services (AWS). Dit is een Cloud Computing-platform van Amazon. Dit platform biedt veel AI-tools.
Google: Google is een grote aanbieder van AI tools en maakt intensief gebruik van machine learning. Enkele voorbeelden van Google’s gebruik van AI zijn:
- Google Search: Het zoekalgoritme maakt gebruik van machine learning.
- Google Assistent: Dit is een stemgestuurde virtuele assistent.
- Google Translate: Deze vertaaldienst maakt gebruik van neurale netwerken en machine learning.
- Google Photos: Hier worden bijvoorbeeld gezichten en locaties herkend door gebruik van machine learning.
- Google Cloud AI: Google biedt zelf ook een reeks kunstmatige intelligentie-services via dit Cloud Platform. Denk hierbij aan API’s voor beeld-en spraakherkenning, vertaling en veel meer.
Tesla: Misschien wel het meest voor de handliggende bedrijf met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Het bedrijf werd in 2003 opgericht als autoproducent, maar heeft zijn werkzaamheden de laatste jaren enorm uitgebreid. Tesla is voorloper in de elektrische auto-industrie en houdt zich daarnaast bezig met het produceren van energieopslagsystemen en elektriciteitsnetten.
NVIDIA: Er zijn ook bedrijven die zich specifiek richten op de tools van AI. NVIDIA is daar een voorbeeld van. Het is een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf staat bekend om zijn geavanceerde GPU-technologie die wordt gebruikt voor graphics, gaming, data-analyse en andere rekenintensieve taken.
Kunstmatige intelligentie bij beleggen
Er zijn tegenwoordig dus talloze bedrijven die gebruik maken van AI om in te beleggen. Maar hoe zit het met het maken van keuzes bij beleggen, kan AI daar ook een rol in gaan spelen?
AI kan als ondersteuning werken. Het kan vermogensbeheerders en zelfstandige beleggers helpen bij het nemen van betere beslissingen en het optimaliseren van de portefeuilles. Hieronder een aantal manieren waarop kunstmatige intelligentie kan worden toegepast door vermogensbeheerders.
- Data-analyse en patronen herkennen: AI kan enorme hoeveelheden marktgegevens analyseren en patronen herkennen. Denk hierbij aan trends op de markt.
- Portefeuille Optimalisatie: AI kan moeilijke wiskundige modellen gebruiken om de portefeuille zo te optimaliseren.
- En nog veel meer. Er zijn eindeloze mogelijkheden waarbij AI ingezet kan worden.
Kunstmatige intelligentie heeft dus zeker potentieel. Het is echter niet waarschijnlijk dat AI het vermogensbeheer volledig over gaat nemen: de gegevens van AI zijn namelijk historisch en daardoor niet up-to-date. Ook is AI niet bestand tegen technische storingen. Daarnaast zijn menselijke intuïtie en ethische overwegingen ook van belang bij beleggen, deze aspecten kan AI onmogelijk vervangen.