vier studenten naast elkaar met boeken in hand

Beleggen met mijn studiefinanciering: de voor- en nadelen

Voor studenten is het mogelijk om geld te lenen van de overheid tegen 0% rente. Door deze aantrekkelijke lening overwegen sommige studenten om het geleende geld te gebruiken om te beleggen. Hier zijn echter risico’s aan verbonden. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen toelichten van beleggen met de studiefinanciering.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is de studiefinanciering ook alweer?

Studiefinanciering is een tegemoetkoming van de overheid voor het bekostigen van je studie. Bij het volgen van een MBO, HBO of WO studie is het mogelijk om deze aan te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 
De studiefinanciering bestaat bij HBO of universiteit uit verschillende onderdelen. Hieronder een overzicht:

  •  Collegegeldkrediet: Dit bedrag kan worden gebruikt voor het betalen van het collegegeld. Dit bedrag moet na het afronden van de opleiding worden terugbetaald met rente. 
  •  Lening: Wanneer een student extra geld nodig heeft voor zijn opleiding, kan hij dit ook lenen. Welk bedrag iemand wil lenen mag hij maandelijks aanpassen. Dit bedrag kan worden geleend tegen 0% rente. 
  • Studentenreisproduct: Hiermee is het voor een student mogelijk om gratis te reizen met het Openbaar Vervoer. Wanneer binnen 10 jaar een diploma wordt behaald, wordt dit een gift. Wanneer dit niet lukt, dient het bedrag volledig terug te worden betaald.
  • Aanvullende beurs: Deze kan worden aangevraagd door studenten wiens ouders niet kunnen meebetalen aan de studie. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen van de ouders van een student. Deze beurs kan in de toekomst worden omgezet tot een gift. 

Bij een mbo opleiding kunnen studenten een basisbeurs ontvangen in plaats van het lenen van collegegeldkrediet. Verder ziet de studiefinanciering voor MBO studenten er hetzelfde uit als voor HBO of WO studenten.

De voordelen van beleggen met de studiefinanciering

Zoals hierboven omschreven kan een student geld lenen tegenover 0% rente. Daarnaast heeft de student 35 jaar de tijd om het bedrag af te lossen. Het aflossen hoeft niet periodiek en mag ook in één keer worden gedaan. Dit zijn twee grote voordelen voor een student. 

Een ander groot voordeel is dat de student geen BKR-registratie krijgt bij een studieschuld. Dit is een registratie die iemand normaal gesproken krijgt bij betalingsachterstanden. Banken kijken voor een hypotheekaanvraag altijd eerst of iemand een BKR-registratie heeft. 

De nadelen van beleggen met de studiefinanciering

Beleggen met geleend geld brengt altijd extra risico met zich mee. Je weet bij beleggen nooit precies wat je rendement zal zijn. Daarnaast loop je altijd het risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Wanneer dat gebeurt, kun je je geleende geld niet of moeilijker terug betalen. Je riskeert het dan om in financiële problemen te komen.

Er zijn talloze voorbeelden uit het verleden waaruit blijkt dat je niet moet beleggen met geleend geld. Zo is de kredietcrisis in 2008 mede ontstaan doordat er werd belegd met geleend geld. 

Naast dat het voor beleggers een groot risico brengt, mag beleggen met je studiefinanciering officieel niet. DUO zegt dat geld dat wordt geleend voor de studie, daarvoor ook moet worden gebruikt. 

Een ander nadeel is de ervaring die een student heeft met beleggen. Omdat studenten relatief jong zijn, hebben zij over het algemeen weinig ervaring. Ook zijn beurskoersen onvoorspelbaar. Het is erg moeilijk om zonder ervaring zelf te beleggen. De kans op verlies is dan groter en het kan bijna onmogelijk worden om de lening af te lossen. 

Ook kan een studieschuld invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek. In de praktijk blijkt dat je met een studieschuld wel een hypotheek kunt afsluiten. Echter, het bedrag dat je maximaal kunt lenen, kan een stuk lager uitvallen door een studieschuld.

Tot slot kan DUO in de toekomst besluiten om het rentepercentage op de studiefinanciering te verhogen. Wanneer dat gebeurt, moet het beleggen een hoger rendement opleveren om winstgevend te zijn. De kans dat je de lening dan niet terug kunt betalen wordt ook groter. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.