Alle ogen in de wereld zijn momenteel gericht op de oorlog in Oekraïne. Ook de financiële markten zijn in de ban van de Russische invasie. Aan de hand van 5 tips bespreken we hoe je als belegger moet omgaan met de situatie in Oekraïne en op de beurzen.
Tip 1: Verkoop niet in paniek al je beleggingen
In geval van een oorlog of andere plotselinge gebeurtenis, herhaalt zich vaak hetzelfde patroon op de beurs: een hevige schrikreactie. Wereldwijd drukken beleggers tegelijk op de verkoopknop waardoor beurskoersen altijd even scherp dalen als het eerste nieuws naar buiten komt.
Wanneer de eerste emoties zijn gezakt, keert de rust op de aandelenbeurzen vaak weer terug. Laat je daarom niet verleiden om ook in paniek ‘uit de markt te gaan’ door je beleggingen te verkopen.
Het verleden wijst uit dat beleggers zelden gebaat zijn bij overhaaste verkoopbeslissingen. Wie verkoopt na een koersdaling loopt het risico om het daaropvolgende koersherstel mis te lopen. Beweeglijkheid en onzekerheid zijn onderdeel van beleggen en zijn de reden waarom je op lange termijn ook een hoger rendement mag verwachten dan bijvoorbeeld op een spaarrekening.
Tip 2: Sla het nieuws af en toe over en kijk niet elk uur naar je portefeuille
Elk uur, op elke zender en in elke krant gaat het over het conflict in Oekraïne. Dit, in combinatie met rode cijfers in je beleggingsportefeuille, kan je erg onrustig maken. Dit kan vervolgens leiden tot het nemen van overhaaste en onverstandige beleggingsbeslissingen.
Kijk in plaats daarvan gewoon wat minder naar de resultaten van je beleggingsportefeuille en sla het nieuws af en toe over. Je belegt immers voor een langere periode. Het heeft weinig zin om je ongerust te maken over koersdalingen op korte termijn.
Natuurlijk is het vervelend dat je beleggingen in de min staan, maar dat is opnieuw onderdeel van de beweeglijkheid en onzekerheid die bij beleggen horen. Daarom mag je op lange termijn ook een hoger rendement mag verwachten.
Tip 3: Bedenk dat je belegt voor de lange termijn
In tijden van onrust is het belangrijk om te beseffen dat je belegt voor de lange termijn. Koersdalingen horen er op korte termijn nu eenmaal bij. Op lange termijn leveren aandelen gemiddeld zo’n 6 tot 7 procent per jaar op. Hierbij is ook rekening gehouden met negatieve tussentijdse periodes van oorlog en crisissen.
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het loont om rustig te blijven bij koersdalingen en je blik te focussen op de lange termijn. Beleggen is een langetermijnsport. Wie rustig blijft en zo lang mogelijk in de markt blijft, haalt uiteindelijk het hoogste rendement.
Tip 4: Profiteren nu de koersen lager staan
Beleg je al of beleg je nog niet, dan kun je ook profiteren van de huidige situatie. Beurskoersen staan nu een stuk lager dan aan het begin van het jaar. Je kunt daarom nu goedkoop bijstorten of starten met beleggen.
Benieuwd naar het beleggingsaanpak van Axento? Vraag dan onze informatiebrochure aan.
Mensen met spaargeld die nu nog niet beleggen, laten zich vaak afschrikken door onrust op de beurs. Zij zijn dan geneigd om toch nog even af te wachten met beleggen. Gevoelsmatig lijkt dat verstandig, maar het tegenovergestelde blijkt vaak het geval.
Beurskoersen staan nu nog laag, maar dat kan vaak snel omslaan. Zodra de lucht wat is geklaard, staan beurskoersen vaak gelijk al een stuk hoger. Om te profiteren van de lagere koersen is het verstandig om hier snel op in te spelen.
Tip 5: Zorg voor spreiding
Veel beleggers komen tijdens een crisis tot de conclusie dat ze vaak niet goed spreiden. Juist door te spreiden verlaag je het risico. Je voorkomt dan bijvoorbeeld één aandeel of één land heel hard geraakt wordt door een crisis of oorlog. Zorg daarom dat je altijd goed gespreid belegt.
Beleggen in indexfondsen of ETF’s is een goede manier om breed gespreid te beleggen en de risico’s te beperken. Bij Axento beleggen we uitsluitend in indexfondsen en ETF’s. Op die manier beleggen we eenvoudig in ruim 2.000 verschillende aandelen en obligaties. Zo loop je nooit het risico dat je vermogen in één klap heel hard kan dalen of zelfs kan verdampen.