Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen wanneer je zeer vermogend bent. Dat is een misvatting. Je kunt bij bepaalde brokers namelijk al met enkele euro’s starten met beleggen.
Bij een vermogensbeheerder ligt dat bedrag meestal iets hoger, soms vanaf een paar duizend euro. Omdat er ook kosten aan beleggen verbonden zijn, kun je het beste beginnen wanneer je een paar duizend euro hebt opgespaard.
Is beleggen met een klein bedrag de moeite waard?
Het is een misverstand dat beleggen met een klein bedrag niet loont. Je kunt met kleine bedragen namelijk ook een mooi bedrag opbouwen op de lange termijn. Dit werkt via het sneeuwbaleffect. Eén sneeuwvlok maakt weinig verschil. Een hoop sneeuwvlokken bij elkaar vormen echter al een sneeuwbal en wanneer die gaat rollen, wordt deze steeds groter. Uiteindelijk kan die sneeuwbal zelfs een lawine veroorzaken.
Met andere woorden: wanneer je eenmalig 50 euro belegt, zal dat niet zoveel verschil maken. Maar wanneer je dat maandelijks doet, voor een langere periode, neemt je belegde vermogen toch flink toe.
Daarnaast profiteer je van het rendement-op-rendement effect. Wanneer jij rendement ontvangt over die belegde 50 euro, kun je dit weer herinvesteren. Zo verdien je rendement bovenop je behaalde rendement. Laat je die 50 euro op je spaarrekening staan, dan gebeurt er niets mee (behalve dat het door inflatie minder waard wordt).
Instapbedrag beleggen
Het minimale instapbedrag is bij een broker vaak lager dan bij een vermogensbeheerder. Let wel op dat beleggen bij een broker vaak andere, hoge kosten met zich meebrengt: je betaalt namelijk transactiekosten voor elke belegging. Wanneer je met een klein bedrag belegt, is het belangrijk dat je nagaat of je rendement wel opweegt tegen de kosten die je maakt.
Bij een vermogensbeheerder ligt dat net even anders. Bij Axento hebben wij een tool ontwikkeld waarbij je zelf eenvoudig de totale verwachte kosten kunt berekenen.
Het instapbedrag bij vermogensbeheerders verschilt ook. Bij sommige vermogensbeheerders kun je al beleggen vanaf een paar duizend euro, bij andere vermogensbeheerders kun je pas starten met 100.000 euro. Bij Axento is het minimale instapbedrag 7.500 euro.
Periodiek beleggen
Beleggen bij Axento kan dus al vanaf 7.500 euro. Daarnaast kun je bij Axento automatisch en kosteloos periodiek beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks 50 euro bijstorten, dat door Axento automatisch weer wordt meebelegd. Zo kun je bijna ongemerkt een mooi bedrag opbouwen. Door maandelijks (automatisch) een klein bedrag te beleggen, vergroot je geleidelijk je belegd vermogen. Benieuwd naar de beleggingsaanpak van Axento? Download dan onze informatiebrochure of plan een vrijblijvend adviesgesprek op het moment dat het jou het beste uitkomt.
Door elke maand een klein bedrag te investeren, hoef je je geen zorgen te maken over het instapmoment. Je spreidt je inleg namelijk gedurende de tijd, ongeacht de stand van de beurzen op dat moment. Niemand weet wanneer het beste instapmoment zich voordoet op de beurs. Door periodiek te beleggen voorkom je dat je in één keer alles bijstort op een slecht moment.
Ook hoef je door periodiek te beleggen niet te wachten tot je een groot bedrag hebt gespaard. Dat is voordelig, want voor beleggen geldt de vuistregel: ‘hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.’ Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je dus in de markt bent. Samen met spreiding is dat één van de belangrijkste beleggingsregels.
Bij Axento kun je zonder transactiekosten periodiek beleggen. Ook zit je nergens aan vast: je kunt je automatische overboekingen te allen tijde verhogen, verlagen of (tijdelijk) stopzetten. Daarnaast is je belegd vermogen altijd vrij opneembaar. Benieuwd of beleggen bij Axento bij je past? Download dan onze informatiebrochure.
Waar moet je op letten bij beleggen met een klein bedrag?
Met een klein bedrag is het lastiger om je beleggingen breed te spreiden. Daarom is het, vooral met een klein bedrag, handig om bijvoorbeeld in fondsen te beleggen, in plaats van één of enkele losse aandelen te kopen. Zo betaal je niet elke keer transactiekosten, en is je vermogen automatisch beter gespreid.
Zorg voordat je gaat beleggen ook altijd dat je een financiële buffer hebt, voor als bijvoorbeeld je auto of de wasmachine kapot gaat. Ga dus niet met geld beleggen dat je op de korte termijn nodig denkt te hebben.