Het doel van passief beleggen is het zo goed mogelijk proberen te volgen van de markt. Met de markt bedoelen we de algemene trend op de beurs. Dit doe je door je beleggingen breed te spreiden en niet te actief betrokken te zijn bij het beheer. Een passieve belegger doet niet aan aandelenselectie of timing; dat doet alleen de actieve belegger.
Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze video over passief beleggen!
Hoe werkt passief beleggen?
Het doel van de passieve belegger is om de markt te volgen. Daarom belegt een passieve belegger zo gespreid mogelijk. Het liefst in de gehele markt. Daarmee bedoelen we in alle beschikbare aandelen of obligaties die er zijn. De beste manier om dat te doen, is door middel van indexfondsen en ETF’s. Dit zijn een soort mandjes met beleggingen die in honderden of soms duizenden bedrijven tegelijk beleggen. Passief beleggen wordt daarom ook vaak indexbeleggen genoemd. Ook fondsbeleggen is een vorm van passief beleggen.
“ “Zoek niet naar een naald in een hooiberg. Koop gewoon de hooiberg!”
- John Bogle, de uitvinder van indexbeleggen
De voordelen van passief beleggen
Passief beleggen heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van actief beleggen. Mede hierdoor heeft passief beleggen de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen.
- Lage kosten: beleggen brengt kosten met zich mee. Maar met passief beleggen zijn deze een stuk lager dan bij actief beleggen. Passieve beleggingsfondsen volgen simpelweg de markt. Er komen dus geen dure beleggingsanalisten aan te pas en continu in- en uitstappen is er ook niet bij. Actieve beleggingsfondsen moeten vaak dure research inkopen, beleggingsanalisten inhuren en handelen veel vaker. Hierdoor zijn beheerkosten en transactiekosten een stuk hoger.
- Hoger rendement: juist vanwege de lagere kosten is het rendement van passief beleggen hoger dan dat van actief beleggen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. In circa 80% van de gevallen presteren actieve beleggers niet beter dan de markt. Het volgen van de markt – wat passieve beleggers doen – levert dus een hoger rendement op.
- Transparant: passieve beleggingsfondsen en ETF’s volgen meestal een beursindex die de markt weerspiegelt. De samenstelling en het rendement van een beursindex zijn op elk moment van de dag inzichtelijk en makkelijk te volgen. Actieve beleggingsfondsen zijn daarentegen niet altijd open over waar ze in beleggen en welke strategie ze nu precies gebruiken.
Nadelen van passief beleggen
Passief beleggen heeft niet alleen maar voordelen. Ook bij passief beleggen spelen er een aantal nadelen.
- Emotioneel op de proef gesteld: passief beleggen is simpel als er weinig beweging is op de markt. Maar als de risico’s toenemen is het lastig om te blijven zitten en niet in te grijpen. Dat is vaak de neiging van beleggers in periodes dat koersen dag na dag dalen. Echter, juist op dit soort momenten maken beleggers de grootste fouten en is het verstandig om gewoon vast te houden aan je strategie, hoe lastig dat soms ook is.
- Het is saai: een belegging kopen, deze zo lang mogelijk aanhouden en er weinig naar omkijken is niet erg spannend. Voor sommige mensen is passief beleggen daarom niet weggelegd. Beleggen is voor veel mensen een hobby en daarom is met er graag mee bezig. Actief beleggen is dan meer geschikt.
Hoe kun je passief beleggen?
Om passief te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig bij een vermogensbeheerder, bank of broker. Met deze rekening heb je de mogelijkheid om passieve beleggingsproducten aan te kopen zoals, indexfondsen en ETF’s. Op websites als IEX.nl of morningstar.nl kun je zelf informatie opzoeken over de verschillende producten.
Bij Axento beleggen we in ETF's en beleggingsfondsen. Je kunt al instappen vanaf € 7.500 en wij hanteren geen transactiekosten. Benieuwd naar wat Axento voor jou kan betekenen? Download onze informatiebrochure of plan een adviesgesprek met een van onze beleggingsadviseurs, gratis en vrijblijvend.