Hoe werkt beleggen in grondstoffen?

Hoe werkt beleggen in grondstoffen?

Er zijn heel veel soorten beleggingen waaruit je als belegger kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan aandelenobligatiesfondsen of vastgoed. Een andere optie is beleggen in grondstoffen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Alles weten over beleggen in grondstoffen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

In welke grondstoffen kun je beleggen?

Bij beleggen in grondstoffen denk je waarschijnlijk als eerste aan goud of olie. Dit zijn dan ook de meest populaire grondstoffen om in te beleggen. Maar er is nog veel meer keuze. Je kunt ook beleggen in zilver, koper, platina, steenkool, ijzererts, cacao, koffie, suiker, granen, katoen en ga zo maar door.

Hoe is beleggen in grondstoffen onstaan?

Het handelen in grondstoffen gaat terug tot diep in de geschiedenis van de mens. Waarschijnlijk werd al gehandeld in grondstoffen vanaf het moment dat de landbouw ontstond. 

Na een goede oogst ontstonden vaak overschotten. Deze overschotten werden in eerste instantie geruild. Vanaf het moment dat er geld in de omloop kwam, werden deze overschotten verkocht. Doordat er steeds meer gehandeld werd, ontstonden er marktplaatsen waar de overschotten werden verkocht. 

Na verloop van tijd werd door de wereldeconomie niet alleen gehandeld in lokale overschotten uit de landbouw, maar ook andere grondstoffen zoals goud, specerijen, ijzer enzovoorts.

Na de Industriële Revolutie werd grondstoffenhandel geprofessionaliseerd. In de twintigste eeuw werd de handel ook gedigitaliseerd en vandaag de dag kun je ook indirect in grondstoffen handelen, bijvoorbeeld via ETF’s of CFD’s

Waarom beleggen in grondstoffen?

Maar waarom zou je eigenlijk gaan beleggen in grondstoffen? Je ontvangt geen dividend, zoals bij aandelen en ook geen rente, zoals bij een obligatie. Wat maakt grondstoffen dan toch aantrekkelijk? We geven een aantal redenen.

Grondstoffen zijn schaars

Een van de redenen waarom mensen beleggen in grondstoffen, is omdat grondstoffen schaars zijn. Dat betekent niet dat ze bijna op zijn, maar wel dat ze niet onbeperkt beschikbaar zijn. Daardoor wordt de prijs van grondstoffen volledig bepaald door vraag en aanbod.

Het aanbod van grondstoffen kan een flinke klap krijgen, bijvoorbeeld wanneer oogsten mislukken. Of wanneer niet op tijd of voldoende is geïnvesteerd in het delven van de grondstoffen. Het aanbod ligt dan een stuk lager dan voorheen, terwijl de vraag gelijk is gebleven of zelfs is gestegen. Hierdoor loopt de prijs van grondstoffen op.

Vraag blijft stijgen

Een andere reden om te beleggen in grondstoffen sluit aan op bovengenoemde reden. De vraag naar grondstoffen zal voorlopig nog blijven stijgen. Dat komt voornamelijk door de groei van opkomende landen.

Azië maakt al een flinke groei door, die waarschijnlijk nog zal doorzetten. Daarnaast kunnen ook landen in Afrika nog sterk groeien. Voor de opbouw en groei van de economie in deze landen zijn veel grondstoffen nodig. De vraag naar grondstoffen wordt dus gestuwd door de emerging markets.

Doordat grondstoffen schaars zijn en doordat de vraag ernaar blijft stijgen, zal ook de prijs van grondstoffen stijgen. Dit maakt het aantrekkelijk om in grondstoffen te investeren. Je behaalt namelijk rendement wanneer je je belegging in grondstoffen verkoopt voor een hogere prijs dan de aankoopprijs.

Grondstoffen gaan niet failliet

Bedrijven kunnen failliet gaan. De aandelen van zo’n bedrijf worden dan in één klap niets meer waard. Bij grondstoffen gebeurt dat niet. De prijs van grondstoffen kan natuurlijk wel sterk dalen, maar ze zullen niet snel helemaal niets waard worden.

De prijs van een bepaalde grondstof kan wel een lange tijd laag zijn. Toch trekt de prijs altijd wel weer naar het break-even punt toe; het punt waar vraag en aanbod samen komen. Daarom is het belangrijk om ook bij beleggen in grondstoffen een lange termijn aan te houden.

Bescherming tegen inflatie

Wat beleggen in grondstoffen aantrekkelijk maakt ten opzichte van aandelen of obligaties, is dat grondstoffen waardevast zijn. Dat betekent dat ze ongevoelig zijn voor inflatie.

Aandelenkoersen kunnen dalen, doordat een bedrijf minder winstgevend wordt door inflatie. De hoofdsom en coupon van een obligatie verliezen deels hun waarde door vermindering van de koopkracht. Grondstoffen kunnen je daarentegen beschermen tegen de effecten van inflatie, omdat zij niet minder waard worden. Grondstofprijzen stijgen juist mee met de inflatie.

Diversificatie aanbrengen

Grondstoffen opnemen in je beleggingsportefeuille zorgt voor meer diversificatie. Vooral in tijden van hoge inflatie loont het om grondstoffen in je portefeuille te hebben. Ze compenseren dan de mogelijke verliezen uit andere beleggingen. Door deze spreiding verlaag je het risico over je hele portefeuille. Kies er dus niet voor om bijvoorbeeld alleen te beleggen in aandelen of grondstoffen, maar zorg dat je beide beleggingen in je portefeuille hebt zitten.

Nadelen van beleggen in grondstoffen

Een groot nadeel van beleggen in grondstoffen is de volatiliteit ervan. De prijzen van grondstoffen kunnen sterk fluctueren. Deze korte termijn schommelingen in de prijzen zijn afhankelijk van het sentiment op de markt, maar ook van de geopolitieke situatie op dat moment. Een oorlog in het Midden-Oosten of ruzie tussen de OPEC landen kan de prijs van olie doen stijgen.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in grondstoffen. Je kunt dit natuurlijk direct doen, door bijvoorbeeld een goudstaaf te kopen. Je zou ook vaten olie kunnen kopen. Maar dat is natuurlijk niet handig; niemand wil graag tien vaten olie in zijn tuin hebben staan.

Daarom kun je ook indirect in grondstoffen beleggen. Dat kun je doen door te kiezen voor een beleggingsfonds dat in grondstoffen belegt. Zo kun je investeren zonder dat je zelf de fysieke grondstoffen moet kopen.

Een andere mogelijkheid is beleggen in een grondstoffen ETF. Er zijn ETF’s die specifiek in één soort grondstof beleggen. Daarnaast zijn er ook ETF’s die veel verschillende grondstoffen meenemen, zoals edelmetalen en agrarische producten. Dit is een handige manier om gespreid in grondstoffen te beleggen.

Je kunt ook beleggen in grondstoffen via CFD’s. Door gebruik te maken van een CFD beleg je niet echt in grondstoffen, maar zet je in op de prijsveranderingen ervan. CFD staat voor Contract for Difference. Het is een contract om het prijsverschil tussen de koper en de verkoper te verrekenen.

Met een CFD speculeer je over een prijsstijging of daling. Klopt je voorspelling dan ontvang je het verschil in prijs met een hefboom. Door het speculeren op de korte termijn is handelen in grondstoffen via CFD’s niet geschikt voor beginnende beleggers

Bekijk video Hoe werkt beleggen in grondstoffen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.