Voor beleggers is een beurskrach een nachtmerrie. Velen raken dan ook in paniek wanneer een crash zich aandient. Om een deel van deze paniek weg te nemen, leggen we je in dit artikel uit wat een beurskrach precies is. Ook vertellen we over eerdere beurscrashes en hoe je ermee om kunt gaan. Geen tijd om te lezen? Kijk dan onze video over een beurskrach.
Wat betekent beurskrach?
Een beurskrach of beurscrash is een plotselinge, scherpe daling van de koersen van een groot deel van de effecten op de beurs. Dit gebeurt meestal onverwachts en in tijd van een aantal dagen of enkele weken.
Er bestaat geen vaste regel over hoeveel de koersen moeten dalen voordat we van een beurskrach spreken. Over het algemeen wordt een daling van ongeveer 40% als een beurskrach gezien.
Wanneer deze daling over een langere periode plaatsvindt, zonder echte schokken, maar juist geleidelijk, is er sprake van een sluip crash.
Een beurscrash is niet hetzelfde als een bear market. Bij een bear market zijn de koersen sinds hun hoogtepunt met in ieder geval 20% gedaald. Dat gebeurt over een langere periode. Een beurscrash wordt echt gekenmerkt door een plotselinge, schoksgewijze daling van de koersen.
Eerdere beurskrachs
In het verleden hebben een aantal grote beurskrachs plaatsgevonden. We bespreken kort de beurskrachs van 1929, 1987, 2000 en 2008.
1929
Eind oktober 1929 stortte de beurs in Amerika volledig in. In de ‘Roaring Twenties’ heerste er in Amerika een groot vertrouwen in de groeiende economie. Hierdoor ontstond een speculatieve bubbel, waardoor de prijzen van effecten buiten proportie stegen.
In oktober 1929 knapte deze bubbel toen beleggers in paniek raakten. Ze verkochten hun effecten voor lage prijzen en de koersen klapten.
Na de beurskrach van 1929 op Wall Street ontstond in Amerika de Grote Depressie. Door de grootte van de Amerikaanse economie, werd ook de rest van de wereld geraakt.
1987
Ook in 1987 maakten beurzen wereldwijd een crash mee. De laatste decennia was het rustig geweest op de beurs. Er was bijna geen groei, de koersen waren stabiel.
Dat veranderde aan het begin van de jaren tachtig. In een paar jaar tijd stegen de koersen met meer dan 300%.
In eerste instantie werd gedacht dat, zoals na de crash van 1929, jarenlange economische recessie zou volgen. Dit was echter niet het geval. Binnen twee jaar was de beurs weer hersteld. Deze beurskrach kreeg de bijnaam Black Monday.
2000
De beurscrash van 2000 wordt ook wel de internetbubbel genoemd. Tot 2000 waren technologiebedrijven steeds populairder geworden. De aandelen in deze bedrijven waren sterk in waarde gestegen, vaak veel meer dan de werkelijke waarde.
Vanaf 2000 trok de hype rond internet weg en beleggers richtten zich op andere sectoren. Hierdoor daalden de koersen van de technologiesector extreem, wat een crash veroorzaakte. Na 2000 voltrok zich een sluip crash, omdat de koersen nog twee jaar lang bleven dalen.
2008
De meest recente grote beurskrach was in 2008. Dit was het gevolg van het begin van de kredietcrisis. De aanleiding voor de crash was het omvallen van de Lehman Brothers bank in Amerika. Hierdoor kwam de kredietcrisis aan het licht en beleggers verkochten in paniek hun effecten.
Zoals we weten heeft de economische en financiële crisis die volgde na deze beurskrach nog jaren geduurd.
Hoe kun je met een beurskrach omgaan?
Een beurskrach kun je niet zien aankomen. Wat wel zeker is, is dat er ooit weer een beurskrach zal komen. Zoals blijkt uit de bovengenoemde voorbeelden, heeft elke crash een andere oorzaak en andere gevolgen. De ene crash wordt bijvoorbeeld gevolgd door een langdurige economische crisis, bij de andere is de beurs snel hersteld. Hier kun je meer over lezen in het artikel Hoelang duurt een beurscrisis gemiddeld?
Ondanks de verschillen is het vrijwel altijd verstandig om je rust te bewaren bij een beurskrach. De crash wordt namelijk altijd verergerd, of zelfs veroorzaakt, door paniek. Door onzekerheid en kuddegedrag raken beleggers in paniek en verkopen zo snel mogelijk hun effecten, met het instorten van de markt tot gevolg.
Blijf dus rustig tijdens een crash. Vooral omdat na de diepste dalingen, ook weer de grootste stijgingen van de koersen plaatsvinden.
Wanneer je in paniek je effecten verkoopt op het dieptepunt van de markt, loop je waarschijnlijk het grote herstel naderhand mis. Hierdoor verlies je sowieso vermogen. Houd je je beleggingen echter aan, dan zullen ze eerst in waarde dalen, maar achteraf weer een inhaalslag maken.
Beurskrach 2020?
Sinds het sterke beursjaar in 2019 werd er al flink gespeculeerd over een mogelijke crash in 2020. Sommigen voorspelden dat de economie al te lang aan het groeien was en dat de beurzen binnenkort wel moesten klappen.
Inmiddels kunnen we misschien wel van een beurscrash spreken. Door de onrust omtrent het coronavirus en de maatregelen die daarmee gepaard gingen, daalden de koersen eind februari sterk.
Hierboven op kwamen de dalende olieprijzen als gevolg van een olie conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië. Dit zorgde ook voor een flinke klap voor effectenbeurzen.
In een maand tijd daalde de AEX index met meer dan 30%. Door de snelheid en de grootte van deze daling, kunnen we misschien wel spreken van een nieuwe beurskrach.