Wanneer iemand geld wil lenen, dient daar een vergoeding voor te worden betaald. De hoogte van deze rente is afhankelijk van een paar factoren. Één van deze factoren is de Euribor. Meer informatie over de Euribor leggen we uit in dit artikel.
Wat is de Euribor rente?
De Euribor is het rentetarief waartegen banken geld van elkaar lenen op de geldmarkt. De volledige naam luidt: Euro Interbank Offered Rate.
Het rentetarief wordt bepaald door de 25 Europese banken met het hoogste handelsvolume binnen Europa. Dit tarief wordt dagelijks opnieuw bepaald waarbij de economische groei van invloed is op het rentepercentage.
De 1 maand Euribor wordt gebruikt als basispercentage voor rentes van financiële producten zoals de couponrente van een obligatie of een hypothecaire lening. Afhankelijk van de kredietwaardigheid van de andere partij kan er nog een opslag bovenop het Euribor percentage komen.
Looptijden van de Euribor rente
De Euribor heeft betrekking op kortlopende kredieten; leningen tot 2 jaar. Binnen deze tijd wordt er onderscheid gemaakt tussen acht verschillende looptijden.
Euribor bepaalt dagelijks rentetarieven voor een looptijd van 1 en 2 weken. Ook voor looptijden van 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden worden aparte tarieven bepaald.
Lenen tegen het Euribor tarief
Banken met een hoge kredietwaardigheid kunnen van elkaar geld lenen tegen het Euribor tarief. Voor banken met een mindere kredietwaardigheid komt er een extra opslag bovenop het Euribor percentage. Voorbeelden van een extra opslag zijn kredietrisico’s, spreadkosten of winst.
Het einde van het Euribor tarief
Per 1 januari 2020 is het Euribor tarief vervangen door de ‘’Alternative Reference Rate’’. Volgens de autoriteiten was er te weinig toezicht op het proces waarbij de rentetarieven worden vastgesteld. Daarom heeft de ECB besloten de Euribor te vervangen.
De tarieven van de ARR worden gebaseerd op uitgevoerde transacties tussen banken. Dit in tegenstelling tot het Euribor tarief. Daar werd alleen gekeken naar de 25 Europese banken met het hoogste handelsvolume.