Als je gaat beleggen kun je kiezen tussen zelf beleggen of beheerd beleggen. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren.
Wanneer je kiest voor beheerd beleggen, geef je het beleggen uit handen aan een professionele partij. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar en je hoeft je ook niet in de financiële markt te verdiepen. Bij zelf beleggen is dit wel van belang.
Voordat je gaat beleggen met beheer zul je waarschijnlijk met een aantal vragen zitten. In deze blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen over beheerd beleggen.
Hoe werkt beheerd beleggen?
Bij beheerd beleggen besteed je het beleggen uit aan een professionele partij. In principe hoef je naast het storten van geld, zelf niets te doen. Voor mensen die het druk hebben of zelf geen verstand van beleggen hebben, is dit een ideale oplossing.
Voordat je begint met beleggen bij een vermogensbeheerder kun je op gesprek komen of online een aantal vragen beantwoorden. Op basis van jouw situatie bepaalt de vermogensbeheerder vervolgens samen met jou welk risicoprofiel het meest geschikt is en wat het verwachte rendement van dit risicoprofiel is.
Je kunt er vervolgens voor kiezen om één keer geld te storten of dit periodiek te doen. De vermogensbeheerder houdt je natuurlijk wel op de hoogte van hoe het met je beleggingen gaat.
Waarin is een vermogensbeheerder anders dan een bank?
Veel banken bieden ook vermogensbeheer aan. Het grootste verschil tussen een bank en een zelfstandig vermogensbeheerder is dat banken nog meer diensten aanbieden.
Sommige mensen vinden het handig wanneer al hun financiën op één plek geregeld zijn. Het nadeel van beleggen bij een bank is dat de kosten vaak hoger zijn. Daarnaast zijn banken vaak grote bedrijven, waardoor er minder persoonlijk contact is.
Waarin belegt een vermogensbeheerder?
Vermogensbeheerders kiezen zelf waar zij in beleggen. Je kunt de beleggingen van beheerders vaak terugvinden op de website. Aan de hand van het door jou gekozen risicoprofiel wordt de verdeling tussen aandelen en obligaties (en soms nog andere beleggingen) bepaald.
Bij Axento vermogensbeheer kiezen we voor goed gespreid beleggen in indexfondsen en ETF's die rekening houden met duurzaamheid.
Kijk voor alle informatie over de beleggingstitels van Axento naar ons document: Informatie beleggingstitels Axento.
Wat houdt duurzaam beleggen in?
Bij duurzaam beleggen wordt niet enkel naar financieel rendement gestreefd, maar ook naar een positief effect voor mens, milieu en maatschappij. Duurzaam beleggen wordt ook wel verantwoord of ethisch beleggen genoemd.
Duurzaam beleggen gaat verder dan enkel naar het rendement en risico van een belegging kijken. Er wordt daarnaast gelet op de invloed ervan op de wereld om ons heen. Denk hierbij aan klimaatverandering, Co2-uitstoot, het waarborgen van mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden.
Lees meer over hoe Axento rekening houdt op onze Duurzaam beleggen pagina.
Wat is het rendement van beheerd beleggen?
Beleggen doe je uiteindelijk voor het rendement. Je wilt dus van tevoren graag weten waar je aan toe bent. Het verwachte rendement hangt af van het risico dat je neemt. Je kunt bij beheerd beleggen rendement vergelijken per risicoprofiel.
Ook bij Axento kun je zien wat het verwachte rendement is. Op onze rendementenpagina vind je het gemiddelde rendement per risicoprofiel.
Op basis hiervan kun je een inschatting doen van het verwachte rendement dat je met het door jou gekozen risicoprofiel op de lange termijn behaalt. Let wel, rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!
Let op! Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat zijn de kosten van beheerd beleggen?
Net als bij vrijwel alle diensten komen bij beheerd beleggen kosten kijken. De kosten zijn meestal iets hoger dan bij zelf beleggen, maar daar krijg je natuurlijk een hoop voor terug.
Denk bij de kosten aan:
- Beheervergoeding
- Lopende kosten
- Transactiekosten
- Kosten aan de depotbank
Wat zijn de kosten bij Axento vermogensbeheer?
Bij Axento zijn we duidelijk over de kosten die je betaalt. Je betaalt geen onnodige kosten en de tarieven die in rekening worden gebracht behoren tot de laagste in de markt.
De vergoeding die je als klant betaalt, is onze enige bron van inkomsten. Wij werken niet met verborgen provisies of indirecte beloningen en zijn daarom volledig onafhankelijk.
Om de kosten gemakkelijk te berekenen, hebben we een tool ontwikkeld. Zo weet je precies waar je aan toe bent. De tool vind je hier: De kosten van vermogensbeheer.
Wat gebeurt er met je geld als de vermogensbeheerder failliet gaat?
Veel mensen vragen zich af hoe veilig beleggen is en wat er gebeurt wanneer de vermogensbeheerder failliet zou gaan. Hieronder leggen we het uit.
Wat als Axento failliet gaat?
In een situatie waarin Axento als bedrijf in de problemen komt of zelfs failliet zou gaan, heeft dit geen invloed op het geld dat u als belegger bij Axento heeft ondergebracht. Je geld staat namelijk op jouw eigen naam op een beleggingsrekening bij een depotbank. Axento kan dus nooit aanspraak maken op je beleggingen.
Wat als de depotbank failliet gaat?
Zelfs als de depotbank ook in de problemen zou komen, heeft dit geen invloed op je beleggingen. Je beleggingen vallen namelijk onder de beschermende werking van de Wet Giraal Effectenverkeer (WGE) of zijn ondergebracht in een zogenaamd bewaarbedrijf. Hierdoor kan ook Saxo Bank geen aanspraak maken op je beleggingen en valt het saldo van je beleggingsrekening onder het reguliere depositogarantiestelsel.
Conclusie
Je weet nu wat meer over beheerd beleggen. Zo kun je beter bepalen of beheerd beleggen bij jou past. Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld al laten beleggen vanaf € 7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.