In Nederland bouw je niet bij elke werkgever automatisch pensioen op. In Nederland is namelijk geen wettelijke pensioenplicht, een werkgever hoeft dus geen pensioenregeling aan te bieden als dat niet in de cao is afgesproken.
Wat kun je doen als je bij je werkgever geen pensioen opbouwt? We bespreken het in deze blog.
Hoe weet ik of ik geen pensioen opbouw?
Wanneer jouw werkgever je pensioen regelt, hoor je dit meestal meteen als je begint met werken. Daarnaast krijg je binnen drie maanden informatie van de pensioenuitvoerder zelf.
Je kunt het ook gemakkelijk controleren op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier kun je zien bij welke pensioenuitvoerder je op dit moment actief bent. Staan er geen bedragen en zie je geen blauwe stip? Dat betekent dat je geen pensioenuitvoerder hebt.
Wat kun je ertegen doen?
Je kunt aan je werkgever vragen waarom er geen pensioenregeling wordt aangeboden. Sommige werkgevers kiezen er namelijk bewust voor om geen pensioenregeling aan te bieden maar hun personeel meer te betalen.
Met dit extra inkomen kun je zelf invullen hoe je pensioen opbouwt. Zorg er wel voor dat je dit daadwerkelijk doet en het niet ergens anders aan uitgeeft.
Zelf pensioen regelen
Wanneer je bij je werkgever geen pensioen opbouwt, moet je dit dus zelf doen. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks een bedrag op je spaarrekening te zetten, maar met de huidige inflatie gecombineerd met de lage spaarrente is dat tegenwoordig niet meer ideaal.
Daarnaast zul je daar vanaf een bepaald bedrag vermogensbelasting over moeten betalen. In 2024 is het heffingsvrij vermogen € 57.000 (en voor fiscale partners het dubbele). Over alles daarboven betaal je dus vermogensbelasting.
Een andere optie is beleggen. Met beleggen kan je vermogen wel groeien. Je accepteert door te beleggen namelijk risico's. In ruil hiervoor mag je op den duur rendement verwachten.
Beleggen kun je het beste doen voor de lange termijn. Op deze manier heb je de meeste kans op een mooi rendement. Daarnaast profiteer je met een lange beleggingshorizon van het rendement-op-rendement effect. Dit ontstaat wanneer je het rendement dat je door te beleggen hebt gehaald, blijft beleggen. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien.
De overheid wil mensen die zelf niet genoeg pensioen opbouwen stimuleren om dat wel te doen. Dit zijn zzp'ers en zelfstandigen, maar ook mensen die geen of te weinig pensioen opbouwen via hun werkgever.
Hiervoor heeft de overheid de jaarruimte in het leven geroepen. Wil je daar meer over weten? Neem dan eens een kijkje op onze pensioenpagina. Wil je weten hoe hoog jouw jaarruimte is? Kijk dan eens op onze Jaarruimte pagina.
Zelf pensioen opbouwen bij Axento
Bij Axento vermogensbeheer kun je het beleggen voor je pensioen zorgeloos uitbesteden. Je kunt hierbij kiezen voor een lijfrenterekening (box 1) of een gewone beleggingsrekening (box 3).
Op een gewone beleggingsrekening mag je onbeperkt storten, bij een lijfrenterekening zitten er een aantal spelregels aan verbonden.
Wil je meer weten over pensioenbeleggen bij Axento? Neem dan eens een kijkje op onze pensioenpagina of neem vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Belangrijk om te weten
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.