Skip to main content
Open een rekening

Het beurssentiment kan op de korte termijn flink op en neer bewegen. Voor de langere termijn speelt dit sentiment nauwelijks een rol. In deze vooruitblik gaan wij in op recente marktontwikkelingen en hoe deze relevant zijn voor de langere termijn.

Inflatie

De afgelopen drie kwartalen is de wereld enorm veranderd. Deze veranderingen gingen gepaard met nieuwe risico’s, waaronder de oorlog in Oekraïne. De meeste risico’s van vandaag hebben een link met de hoge inflatie. Zij hebben ofwel een verhogend effect op de inflatie of zijn juist een direct gevolg van de hoge inflatie.

Amerika heeft de grootste economie ter wereld en heeft veel impact op de economische groei wereldwijd. De Amerikaanse centrale bank wil de economische ‘pijn’ die verder escalerende inflatie kan veroorzaken voorkomen. Zij is bereid de economische groei langere tijd af te remmen totdat zij overtuigend ‘bewijs’ ziet dat de inflatie daalt.

Signalen van een afkoelende inflatie worden inmiddels steeds duidelijker. Verwacht wordt dat inflatie de komende periode verder afkoelt, waardoor de economische situatie stabiliseert.

Centrale banken

Centrale banken proberen de inflatie te beteugelen door de economische groei af te remmen. De kans bestaat dat het afremmen van de economische groei resulteert in een economische krimp.

Hoe langer en steviger centrale banken moeten ingrijpen om inflatie onder controle te krijgen, des te meer de economische groei onder druk komt te staan. Dit ingrijpen hangt af van hoe de inflatie zich precies ontwikkelt, en inflatie is lastig te voorspellen. Centrale banken kunnen hun beleid abrupt wijzigen als marktomstandigheden hierom vragen. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken voor beurskoersen.

Centrale banken durven vandaag impopulaire maatregelen te nemen om grotere schade in de toekomst te voorkomen. Langetermijnbeleggers zijn hierbij gebaat omdat de economische groei hierdoor zoveel mogelijk wordt gespaard.

Langetermijnperspectief

Consistent anticiperen op het beurssentiment is ontzettend moeilijk en kost uiteindelijk vaak meer dan dat het oplevert. Historisch gezien laat de wereldeconomie – ondanks vele recessies – een stijgende trend zien. Dit verklaart waarom aandelenkoersen op de lange termijn stijgen. 

Ook voor obligaties – die dit jaar zware koersdalingen voor de kiezen kregen – biedt de langere termijn perspectief. Een rentestijging resulteert weliswaar in een directe daling van de obligatiekoers, maar zorgt ook voor een hoger verwacht rendement. Na verloop van tijd wordt het koersverlies ‘ingehaald’ door de hogere rente-inkomsten. 

Korte termijn

Beleggen gaat gepaard met ups en downs. Wie de kans op een goed eindresultaat wil verhogen zal koersdalingen op de korte termijn moeten accepteren. Al begrijpen wij dat dit in tijden van beweeglijkheid makkelijker is gezegd dan gedaan. 

Bij Axento zorgen wij voor een goed gespreide portefeuille die qua risico aansluit bij je beleggingsdoelstellingen. Mocht je behoefte hebben aan een gesprek over je beleggingsportefeuille, neem dan gerust contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl