Onze vooruitblik - april 2023

Onze vooruitblik - april 2023

Voor de komende periode verwachten we dat een aantal thema's de richting van de beurzen gaan bepalen: inflatie, het beleid van centrale banken en het vertrouwen in de bankensector. In deze vooruitblik leest u onze verwachtingen.

De spagaat van centrale banken

Centrale banken hebben als doel inflatie rond de 2% te houden. Vandaag de dag is de inflatie te hoog. Dat is op lange termijn slecht voor de economie. Om de hoge inflatie te bestrijden, verhogen centrale banken de rente. Ook dat is ongunstig voor de economie, maar minder schadelijk dan langdurig hoge inflatie.

Het is dus koorddansen voor centrale banken. De laatste weken is daar echter flink wat zijwind bij gekomen: de onrust in de bankensector. Dit is deels veroorzaakt door de gestegen rentes. Dit maakt het voor centrale banken dus extra moeilijk. Aan de ene kant moet de inflatie bestreden worden door de rente te verhogen. Aan de andere kant kunnen verdere renteverhogingen problemen aanwakkeren in de bankensector.

Eind maart verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente uiteindelijk met 0,25 procentpunt. De Fed geeft hiermee twee signalen af. De bankensector is dus stabiel genoeg en kan een nieuwe renteverhoging goed aan. Aan de andere kant is inflatie zo hardnekkig dat deze bestreden moet worden.

Economie staat er goed voor

Ondanks de renteverhogingen van centrale banken staat de wereldeconomie er goed voor. In de Verenigde Staten is de arbeidsmarkt nog steeds ijzersterk. Ook andere economische indicatoren lieten goede cijfers zien.

In Europa hebben consumentenbestedingen de economie een duwtje in de rug gegeven. Een belangrijke reden hiervoor is de daling van de energieprijzen. Olie- en gasprijzen zijn de afgelopen tijd flink gedaald. In China verwacht men dat de economie ook weer gaat opleven na het versoepelen van de coronamaatregelen.

Enkele maanden geleden waren beleggers nog bang voor een recessie als gevolg van de renteverhogingen. Het is dus een positief signaal dat de economische groei tot nu toe goed overeind blijft, ondanks de renteverhogingen.

Effect op de modelportefeuilles

De grootste onrust over de stabiliteit van de bankensector is wat naar de achtergrond verdwenen. Het is nog te vroeg om te stellen dat alle onzekerheid verdwenen is, maar beleggers lijken gerust door de geboden steun aan banken van overheden en centrale banken. Voor de komende periode verwachten we dat de ontwikkeling van inflatie en de acties van centrale banken de richting van beurskoersen gaan bepalen.

Iedere maand worden nieuwe inflatiecijfers gepubliceerd. Dat soort momenten zijn belangrijk voor de richting van de beurs en de rendementen van de modelportefeuilles. De stijging van de inflatie is de afgelopen maanden verder afgenomen, maar is nog steeds erg hoog. Als de afname doorzet, verwachten we dat dit een positief effect heeft op aandelen- en obligatiekoersen. In dat geval zijn verdere renteverhogingen niet nodig en dat is gunstig voor bedrijven.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.