Marktupdate mei 2023

Marktupdate mei 2023

Het jaar 2023 is al weer een paar maanden onderweg. In deze marktupdate blikken we terug op recente marktontwikkelingen en geven wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Beweeglijkheid in de bankensector

Na een positieve start van 2023 kwam in maart aan het licht dat niet alle banken hun zaken op orde hadden. Dit zorgde tijdelijk voor beweeglijkheid op de beurs. Hoewel de onzekerheid omtrent de bankensituatie nog niet geheel is verdwenen, zijn beurskoersen gemiddeld genomen weer hersteld. Het rendement over heel 2023 was medio mei +5,4% voor aandelen en +1,9% voor obligaties.

Centrale banken

Het voornaamste doel van centrale banken is om de hoge inflatie in te dammen. Zij remmen daarom bewust de economische groei af door de beleidsrente te verhogen. Het idee hierachter is dat personeelstekorten verder afnemen waardoor de krappe arbeidsmarkt kan ontspannen.

Hoge personeelstekorten dragen bij aan de hoge inflatie omdat werknemers hierdoor makkelijker een hoger salaris kunnen onderhandelen. Bedrijven rekenen deze hogere salarissen vervolgens weer door, waardoor consumentenprijzen blijven stijgen.

Inflatie

De laatste maanden zijn prijsstijgingen gelukkig aan het afnemen. Dit is vooral te danken aan dalende prijzen van energie, voedsel en producten. Inflatie in de dienstensector (recreatie, gezondheidszorg etc.) blijkt hardnekkiger en daalt de laatste maanden slechts mondjesmaat.

Het meest recente Amerikaanse inflatierapport geeft echter reden tot optimisme. Hoewel inflatie nog steeds te hoog is, bleek dat het gemiddelde prijsniveau in de dienstensector op jaarbasis verder is gedaald. Dit verhoogt de kans dat de Amerikaanse centrale bank de economische groei niet verder hoeft af te remmen met renteverhogingen.

Einde renteverhogingen in zicht

Hoewel centrale banken de economie kunnen sturen met renteverhogingen, hebben zij economische ontwikkelingen niet volledig onder controle. In welke mate renteverhogingen de economische groei afremmen, wordt pas na enkele maanden zichtbaar. Dit brengt het risico met zich mee dat centrale banken te ver doorschieten in hun maatregelen en een economische krimp veroorzaken.

Centrale bankiers zijn zich bewust van dit risico. Tijdens de laatste renteverhoging in mei liet de Amerikaanse centrale bank blijken dat zij de rente inmiddels hoog genoeg vindt. Een pauze van verdere renteverhogingen kan een stabielere economische fase inluiden.

De komende periode

Hoe de komende periode zich ontvouwt weet niemand zeker en is moeilijk te voorspellen. Op basis van de economische data verwachten wij dat de economie gestaag blijft groeien en dat inflatie verder afkoelt. Dit biedt ruimte voor een verdere stijging van winstverwachtingen en beurskoersen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.