Skip to main content
Open een rekening

Het jaar 2022 is moeizaam uit de startblokken gekomen. In deze marktupdate gaan we in op een aantal relevante marktontwikkelingen. Ook lichten we toe hoe wij de komende periode tegemoet zien.

Rusland – Oekraïne

De afgelopen weken zijn spanningen tussen Rusland, Oekraïne en leden van de NAVO verder opgelopen. De dreiging van een Russische inval in Oekraïne maakt veel beleggers onrustig. De kans is groot dat de betrokken partijen in dat geval wederzijdse economische sancties zullen opleggen. Europa is bovendien sterk afhankelijk van Russisch aardgas, waardoor deze situatie de druk op energieprijzen waarschijnlijk verder opvoert.

Tot er meer duidelijk wordt over de situatie, houden deze politieke spanningen de beurzen nog wel even bezig. Het conflict zal waarschijnlijk geen verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde economische groei.

Inflatie

Als gevolg van het sterke economische herstel van de coronacrisis, zijn de inflatiecijfers wereldwijd opgelopen. Een hogere inflatie is in principe een normaal verschijnsel in combinatie met aantrekkende economische groei. 

De coronapandemie heeft het echter ingewikkeld gemaakt om te anticiperen op de toekomstige inflatieontwikkeling. Tijdens de heropening van de wereldeconomie bleek het lastig om (voldoende) goederen te produceren en/of deze op plaats van bestemming te bezorgen. Dit resulteerde in hogere kosten die waarschijnlijk naar verloop van tijd weer zullen dalen. De vraag is in welke mate de inflatie zal dalen door deze tijdelijke corona-effecten.

Centrale banken

Door de oplopende inflatie is de druk op centrale banken om actie te ondernemen verder toegenomen. Het in bedwang houden van inflatie is namelijk een belangrijk onderdeel van hun takenpakket. De maatregelen die centrale banken hiervoor inzetten, hebben een belangrijke invloed op de financiële markten. Wanneer en in welke mate centrale banken actie gaan ondernemen, is nog onduidelijk. Daarom verwachten we de aankomende periode meer beweeglijkheid op de beurs bij uitspraken of beslissingen van centrale banken.

Portefeuilleontwikkelingen

Door stijgende inflatieverwachtingen en aangekondigde beleidswijzigingen van centrale banken stegen de rentetarieven op de kapitaalmarkt. Stijgende rentes zijn ongunstig voor obligatiekoersen op de korte termijn. Obligatiekoersen daalden dit jaar dan ook met ca. 3,6%. Voor de langere termijn is een hogere rente gunstig, omdat hierdoor het verwachte rendement op obligaties toeneemt.

Na een sterk 2021 daalden aandelenkoersen dit kalenderjaar met gemiddeld 6%. Oorzaak was de combinatie van oplopende inflatiecijfers en politieke spanningen met Oekraïne. Richting de maand februari nam de beweeglijkheid af. Voornaamste reden hiervoor waren publicaties van beter-dan-verwachte bedrijfsresultaten.

Bedrijven lijken dus niet te lijden onder de stijgende inflatie. Zij zijn blijkbaar in staat om de hogere kosten door te berekenen en/of de arbeidsproductiviteit te verhogen. Analisten verwachten ook voor de komende 12 maanden dat bedrijven winstgroei blijven realiseren. Wij zien de komende periode daarom met optimisme tegemoet, al moeten beleggers rekening houden met meer beweeglijkheid op de beurs.