Marktupdate: beurzen in beweging

Marktupdate: beurzen in beweging

De koersen van aandelen zijn de afgelopen dagen wereldwijd gedaald. De opgaande trend die begin dit jaar is ingezet, wordt hiermee onderbroken. Aanleiding is de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om extra importheffingen in te voeren op Chinese producten.

Wat is er aan de hand?

Via Twitter liet de Amerikaanse president begin augustus weten nieuwe importheffingen in te stellen op een groep Chinese producten met een omvang van 300 miljard dollar. De financiële markten hadden hier duidelijk niet op gerekend, verwacht werd dat de recent ingestoken onderhandelingen juist tot een oplossing zouden leiden.

Onderhandelingstactieken

Blijkbaar gaan de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord Trump niet snel genoeg. Een nieuw handelsakkoord zou een einde maken aan het gesteggel tussen de twee economische grootmachten. Beide landen doen er natuurlijk alles aan om een voor zichzelf gunstige overeenkomst te sluiten. Trump probeert met nieuwe tarieven de druk op China op te voeren. China heeft als reactie inmiddels de waarde van haar munt, de Yuan, laten devalueren.

Hoe nu verder?

De kortstondige daling van aandelenkoersen als reactie op de recente ontwikkelingen, is op zich niet vreemd. Dergelijke correcties zijn van alle tijden en laten zien dat aandelenmarkten op korte termijn varen op emotie. Als we wat dieper op de situatie ingaan is er echter geen reden tot paniek. Van een aanstaande economische recessie is namelijk geen sprake. En hoewel een verdere escalatie niet valt uit te sluiten, is het in belang van beide partijen dat een nieuwe handelsovereenkomst wordt gesloten.

Onze verwachtingen

Hoewel beurzen op korte termijn heftig kunnen bewegen, zien we niet direct een aanleiding voor verdere koersdalingen. Een escalatie van het handelsconflict is nadelig voor zowel China als de VS. Op termijn zal er een akkoord moeten worden gesloten. Met de herverkiezingen in de VS volgend jaar kan Trump een dergelijk succes wel gebruiken. Daarnaast geven ook de huidige economische groeiverwachting, de waardering van aandelen ,en winstgroei van bedrijven geen aanleiding voor verdere koersdalingen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.