Skip to main content
Open een rekening

Periodiek worden de beleggingen in je portefeuille in lijn gebracht met de gewenste wegingen van je beleggingsprofiel. Dit noemen we ‘herbalanceren’. Dit gebeurt automatisch en zonder transactiekosten.

Van maandelijks naar één keer per kwartaal

Tot eind 2017 werd je portefeuille aan het begin van elke maand geherbalanceerd. Door veranderende regelgeving heeft Axento besloten dit proces nu aan het begin van ieder kwartaal uit te voeren.

Wat zijn de voornaamste redenen?

Door de inwerkingtreding van MiFID II (Europese wetgeving) worden er steeds strengere eisen gesteld aan o.a. vermogensbeheerders en depotbanken zoals BinckBank. Zo moeten vanaf 3 januari 2018 alle transacties worden gerapporteerd aan de Europese toezichthouder. Dit leidt tot aanvullende administratieve en financiële vereisten, zowel bij Axento als bij uw depotbank BinckBank.

Waarom herbalanceren?

Om het risico in je portefeuille te beheersen is het noodzakelijk op de beleggingen periodiek in evenwicht te brengen. Dat kunnen we het beste duidelijk maken met een voorbeeld.

Stel je belegt bij Axento met €30.000,- volgens een neutraal beleggingsprofiel. Je portefeuille bestaat dan voor 50% uit aandelen (€15.000,-) en 50% uit obligaties(€15.000,-). In een extreem voorbeeld hebben aandelen na één jaar een rendement van 20% behaald en obligaties zijn -5% gedaald. Dan is de weging van aandelen gestegen naar 56% (€18.000,-) en de weging van obligaties gedaald naar 44% (€14.250,-).

Het vertrekpunt is nu dus 56% aandelen en 44% obligaties geworden. Het gekozen beleggingsprofiel ‘Neutraal’ schrijft echter een weging van 50/50 voor. Door aandelen te verkopen en obligaties aan te kopen wordt de weging van de beleggingscategorieën weer teruggebracht naar de gewenste weging. Zo sluiten je beleggingen weer aan bij het door jou gekozen beleggingsprofiel en daarmee op je persoonlijke situatie.