Besluit ECB zorgt voor stijgende koersen

Besluit ECB zorgt voor stijgende koersen

De maand oktober is tot nu toe positief voor beleggers bij Axento. Na oplopende rendementen gedurende de maand, zorgde het beleidsbesluit van de ECB voor een extra zetje in de rug.

ECB halveert opkoopprogramma

Vanaf 2018 gaat de Europese Centrale Bank (ECB) het opkoopprogramma halveren naar 30 miljard euro per maand. Dat maakte ECB-president Mario Draghi afgelopen donderdag bekend tijdens een persconferentie. De huidige lage rentetarieven blijven onveranderd. Volgens Draghi zal de rente nog voor langere tijd laag blijven.

Open einde

Met name het door Draghi benadrukte ‘open einde’ stemde beleggers positief. Het opkoopprogramma loopt in ieder geval door tot september 2018. Indien nodig kan dit nog worden verlengd of zelfs uitgebreid. Een vaste einddatum werd niet genoemd.

Positieve rendementen

De beleggingsportefeuilles bij Axento reageerden positief op het ECB-besluit. Koersen van aandelen wereldwijd noteerden groene cijfers. De euro daalde tot onder de $1,16 en ook obligatiekoersen stegen. Dit zijn gunstige ontwikkelingen voor het rendement. Alleen al in de maand oktober is het rendement gemiddeld 1% gestegen binnen de beleggingsportefeuilles.

Waarom koopt de ECB obligaties op?

In 2015 begon de ECB met het opkopen van obligaties. In combinatie met de lage rente moest dat de economie in de Eurozone op gang helpen en de inflatie verhogen. Dat lijkt inmiddels gelukt. Daarom gaat de ECB nu over tot het afbouwen van het opkoopprogramma.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.