Vooruitblik & Positionering Q1-2018

Vooruitblik & Positionering Q1-2018

Hieronder bespreken we onze verwachtingen voor de komende periode.

 

Beweeglijkheid aandelen is terug

Het afgelopen kwartaal stonden de koersen van aandelen onder druk en is de volatiliteit toegenomen. Door oplopende inflatie in de VS is de Amerikaanse rente gestegen. Dit zorgde voor een schrikreactie onder aandelenbeleggers. Hoewel de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente stapsgewijs aan het verhogen is, blijft deze historisch gezien laag. En het feit dat die rente wordt verhoogd, is in zekere mate ingeprijst. Pas als de Fed besluit de rente sneller en forser te verhogen dan nu ingecalculeerd, kunnen aandelen opnieuw onder druk komen te staan. Dat blijft uiteindelijk gissen voor beleggers en dit komt tot uiting in een grotere beweeglijkheid van aandelenkoersen.

Trump houdt de boel scherp

Met zijn handelsmaatregelen tegen China zet de Amerikaanse president Trump de financiële markten op scherp. Beleggers zijn bang dat het uitmondt in een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten. Dat kan op termijn een drukkend effect hebben op de economieën van beide landen. Bij een dergelijk conflict heeft uiteindelijk niemand baat. Het doel van Trump is niet om de Amerikaanse economie kapot te maken. We zien het schouwspel eerder als het begin van nieuwe onderhandelingen. Toch lijkt Trump niet zo maar op te geven nu ook de Chinezen met steeds meer tegenmaatregelen komen. Het is dus afwachten voor beleggers hoe de situatie zich de komende tijd ontwikkel. Uiteindelijk is de verwachting wel dat het gezonde verstand zal overheersen en beide landen tot overeenstemming komen.

Aandelen wel aantrekkelijk

Fundamenteel gezien staan eigenlijk alle seinen op groen voor aandelen. Economisch gezien gaat het in alle grote regio’s voor de wind, bedrijfswinsten blijven groeien en ook het vertrouwen in de economie is sterk. Na de koersdalingen in het afgelopen kwartaal zijn aandelen weer wat goedkoper geworden. Ondanks dat de beweeglijkheid van de koersen nog wel even zal aanhouden, staan we zeker niet negatief tegenover aandelen in de komende periode. Wel houden we rekening met gematigdere rendementen dan in de afgelopen jaren.

Verwachting voor obligaties

Voor obligaties wordt de ontwikkeling van de inflatie in Europa in de komende periode bepalend. De ECB heeft als doelstelling om de inflatie in de Eurozone naar de 2% op jaarbasis te krijgen. Ondanks de lage rente, economische groei en het geld dat de ECB nog steeds in de markt pompt, is dat doel nog niet bereikt. De inflatie ligt op dit moment op 1,4%. Maar eigenlijk legt de ECB meer de nadruk op de zogenaamde kerninflatie. Dat is de inflatie zonder de sterk schommelende energie en voedingsprijzen. De kerninflatie staat momenteel op 1,0%.

Omdat het doel van de ECB nog niet is bereikt, is de kans groot dat het ruime monetaire beleid in de Eurozone nog niet ophoudt. Mario Draghi heeft al meerdere keren aangegeven de rente voor langere tijd laag te houden. Aangezien obligatiekoersen baat hebben bij gelijkblijvende of dalende rentes verwachten we ook in de komende periode een positief rendement voor obligaties. Natuurlijk is de verwachting dat de rente op den duur wat zal gaan stijgen. Maar zo lang dat in een gematigd tempo plaatsvindt, blijft de impact voor obligatiekoersen beperkt. Op lange termijn is een stijging van de rente positief voor obligaties omdat het verwachte rendement daardoor toeneemt.

Tot slot

Axento belegt met een visie op de lange termijn. Daarbij vinden we de fundamentele, economische cijfers belangrijker dan tijdelijke koersschommelingen. Wij zien de koersdaling van de afgelopen kwartaal niet als een signaal dat de situatie voor de lange termijn is gewijzigd.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.