In deze vooruitblik bespreken we de marktverwachtingen en positionering van de beleggingsportefeuilles voor de komende periode.
Europa: belangrijk is de focus op de lange termijn
In de media wordt veel geschreven over Europese economische groeiverwachtingen op de korte termijn. In het bijzonder over de afkoelende groei in Duitsland, door de onzekerheid over Brexit en het handelsconflict heeft met name de Duitse auto-industrie het moeilijk. Als gevolg van deze kortetermijnontwikkelingen is de koersontwikkeling achtergebleven bij de winstverwachtingen. Hierdoor zijn Europese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd.
Hoewel wij deze ontwikkelingen op de voet volgen, gaat onze aandacht vooral uit naar de lange termijn. In onze optiek is de vergrijzing van de Europese bevolking een belangrijkere factor dan Brexit of het handelsconflict. Vergrijzing kan leiden tot een dalende beroepsbevolking, lagere inflatie en op den duur een lagere economische groei.
Er zijn echter meerdere manieren waarop tegenwicht kan worden geboden aan de bovengenoemde effecten van vergrijzing. Europese bedrijven zijn export-gedreven en kunnen daardoor profiteren van de sterke groei in opkomende economieën zoals China en India. Daarnaast bieden technologische innovaties uitkomst. Artificial Intelligence (AI) en robotisering kunnen de toekomstige Europese productiviteit en kwaliteit van werkgelegenheid een impuls geven. Vanuit de focus op de lange termijn en de aantrekkelijke waardering van Europese aandelen, zien wij de toekomst voor Europese aandelen met vertrouwen tegemoet.
Verenigde Staten: fundamenteel sterk, positieve vooruitzichten
De economie van de Verenigde Staten is fundamenteel gezien in goede conditie. Zowel het ondernemers- als het consumentenvertrouwen is hoog en de arbeidsmarkt is sterk. Daarbij zijn de winstmarges van Amerikaanse bedrijven hoog. Ook de verwachtingen voor de toekomstige winstmarges zijn positief. Het Amerikaanse bedrijfsleven heeft zich tot dusver kranig geweerd tegen de invloeden van het handelsconflict met China. Toch moeten we er rekening mee houden dat deze kwestie nog langere tijd tot beweeglijke aandelenkoersen kan leiden.
Amerikaanse aandelen hebben dit jaar een imposante koersstijging laten zien. Omdat deze koersstijging gepaard gaat met stijgende winstverwachtingen is van overwaardering in onze optiek geen sprake. Wij zijn van mening dat de stevige fundamentele basis goede vooruitzichten biedt voor Amerikaanse aandelen. Amerika heeft de belangrijkste economie ter wereld. Ondanks uitdagingen zoals het slepende handelsconflict, verwachten wij dat de wereldwijde financiële markten hiervan zullen profiteren.
Wereldwijd een ruimer monetair beleid
Wereldwijd anticiperen centrale banken op onzekerheden die de economische groei kunnen raken. Door het verlagen van het renteniveau bevorderen zij het ondernemersklimaat. Zowel de ECB als de Amerikaanse Fed hebben de monetaire omstandigheden verruimd. Hierbij is de Europese beleidsrente – die al negatief was – verder verlaagd. Ook de Bank of Japan (BoJ) sluit niet uit dat zij overgaat tot meer monetaire stimulering.
Hoe effectief deze monetaire stimulans is voor de lange termijn zal de tijd leren. Wanneer de centrale banken erin slagen om het inflatieniveau te doen stijgen, zullen de monetaire omstandigheden weer geleidelijk worden genormaliseerd. Op de korte termijn is de monetaire stimulering gunstig voor beleggers in aandelen en obligaties.