Vooruitblik en positionering – juli 2019

Vooruitblik en positionering – juli 2019

In deze vooruitblik bespreken we de marktverwachtingen en positionering van de beleggingsportefeuilles voor de komende periode.

Meer kwartaalberichten lezen?

Lees hier alles over de marktontwikkelingen en de impact daarvan op de beleggingsportefeuilles van Axento.

Handelsconflict tussen China en de VS

Het handelsconflict tussen China en de VS houdt de gemoederen nog steeds bezig. Vorige week verbeterde het sentiment na een ontmoeting tussen Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top in Japan. Trump beloofde om voorlopig geen verdere tariefverhoging op Chinese importproducten door te voeren. China is daardoor bereid om de onderhandelingen weer voort te zetten.

Wij denken dat het handelsconflict nog wel een tijdje kan voortslepen, maar verwachten niet dat het conflict volledig zal escaleren. Een escalerende handelsoorlog met schadelijke gevolgen voor de Amerikaanse economie zou namelijk slecht nieuws zijn voor Donald Trumps herverkiezingscampagne. Daarnaast profiteren zowel China als de VS van een samenwerking en is niemand gebaat bij een aanhoudend handelsconflict.

Iran zoekt de confrontatie op

Een recente politieke ontwikkeling is de toenemende spanning tussen de VS en Iran. Sinds Donald Trump zich heeft teruggetrokken uit de nucleaire deal met Iran, lijkt Teheran steeds vaker de confrontatie op te zoeken met westerse landen. Zo wordt Iran ervan beschuldigd een Amerikaanse drone te hebben neergeschoten en illegaal olie te verschepen naar Syrië.

Iran is een olieproducerend land en is bovendien in staat nucleaire wapens te produceren. Onenigheden met Iran kunnen daarom van invloed zijn op internationale koersontwikkelingen. Hoewel de Iraanse acties tot dusver een beperkte invloed hebben gehad op de financiële markten, blijven wij deze ontwikkelingen aandachtig volgen.

Amerikaanse economie in gezonde staat

De Amerikaanse economie staat er nog steeds goed voor. De werkloosheid is historisch laag. Daarnaast stijgt zowel de hoeveelheid nieuw beschikbare banen als het aantal mensen dat een baan vindt. Dit biedt een stevige basis voor toekomstige consumentenuitgaven, de belangrijkste drijver voor de Amerikaanse economische groei.

De Amerikaanse economie heeft een sterke invloed op wereldwijde bedrijfsresultaten. Een gezonde Amerikaanse economie is daarom gunstig voor de toekomstige ontwikkeling van aandelenkoersen.

Ondersteunend beleid van centrale banken

Hoewel de Amerikaanse economie er nog steeds goed voor staat, denken veel beleggers dat de Amerikaanse centrale bank de rente binnenkort zal verlagen. Zij trekken deze conclusie uit de gewijzigde toon die de centrale bank aansloeg tijdens de meest recente persconferentie.

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Japan (BoJ) laten eveneens ruimte open voor een ruimer monetair beleid. Ook de aanstelling van Christine Lagarde als president van de ECB geeft de markten meer vertrouwen in ruimere monetaire omstandigheden. Van Lagarde is bekend dat zij een voorstander is van een ruimer monetair beleid om economische activiteit aan te jagen.

In het kwartaalbericht beschrijven wij waarom een lagere rente gunstig is voor beleggers.

Vooruitzichten nog steeds positief

Met een gezonde Amerikaanse economie, een hervatting van de handelsonderhandelingen en verhoogde kans op steun van centrale banken zien wij de toekomst positief tegemoet. Wij denken dan ook dat er de komende tijd nog ruimte is voor verdere koersstijgingen binnen de beleggingsportefeuilles.

Onze positionering in obligaties

Wij beleggen voor u in obligaties vanwege de diversificatievoordelen en bescherming in tijden van onzekerheid. Door naast aandelen ook in obligaties te beleggen, wordt de rendement-risico verhouding van een beleggingsportefeuille aanzienlijk verbeterd.

Onze positionering in aandelen

Binnen onze aandelenportefeuille blijft onze positionering ongewijzigd. Wij behouden onze wereldwijde spreiding en de nadruk op wenselijke kenmerken zoals lage waarderingen, lage beweeglijkheid en hoge winstmarges (ook wel stijlfactoren genoemd). Van deze stijlfactoren is wetenschappelijk aangetoond dat ze over de lange termijn een betere risico/rendementsverhouding behalen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.