Skip to main content
Open een rekening

In deze vooruitblik bespreken we de verwachte ontwikkelingen voor de toekomst.

Economisch herstel

Door de opgelegde lockdownmaatregelen ontstond het gevaar dat de wereldeconomie stil kwam te liggen. Overheden en centrale banken namen verregaande maatregelen om dit te voorkomen.

Vooralsnog lijken deze maatregelen effect te hebben gehad. De economie is in belangrijke mate overeind gehouden ten tijde van de lockdown. Dalende besmettingsaantallen boden ruimte voor versoepeling van de maatregelen. Hierdoor werd het herstel van de economie in gang gezet. Dit blijkt onder andere uit de verwachtingen van inkoopmanagers wereldwijd en stijgende wereldwijde export- en productiecijfers.

Wij verwachten dat het ingezette economisch herstel zich zal voortzetten. Dit met behulp van overheidssteun en het ruime monetair beleid van centrale banken.

Beursherstel

De steunmaatregelen van de overheid resulteerden onder andere in een lager renteniveau. Zo daalde de Amerikaanse 10-jaars rente in nog geen 2 maanden met ca. 1%. Bij een lager renteniveau is – theoretisch – een hoger koersniveau geoorloofd. Naast het economisch herstel gaf dus ook de lagere rente aandelenkoersen een zetje in de rug. Als we de centrale bankiers mogen geloven, zal het renteniveau de komende jaren nog laag blijven. Dit geldt ook voor het Europese renteniveau.

Hoewel het algehele koersniveau de afgelopen maanden steeg, was het rendementsverschil tussen verschillende aandelensectoren enorm. Vliegtuigmaatschappijen en energiebedrijven zijn de klap nog niet te boven, terwijl Amerikaanse technologieaandelen dit jaar een koerswinst behaalden van ruim 20%. Dit is grotendeels te verklaren doordat veel van deze bedrijven ervan profiteren als we meer tijd binnenshuis spenderen.

Door de flinke koersstijging van technologie-aandelen zijn de aandelen uit deze sector relatief duur geworden. In onze modelportefeuilles hebben technologieaandelen een iets lagere weging. Zo profiteren we wel van de sterke rendementen, maar beperken we de impact op onze beleggingsportefeuilles bij eventuele beweeglijkheid in de toekomst.

De steun vanuit de overheid en centrale banken biedt een solide basis voor economisch herstel. Dit stelt bedrijven op hun beurt in staat om de winstgevendheid te verhogen, wat volgens ons zal leiden tot hogere aandelenkoersen op de langere termijn.

Vooruitzichten

De vooruitzichten op de korte termijn zijn in belangrijke mate afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Dit blijft een onvoorspelbaar risico waar we voorlopig nog mee te maken hebben.

De kennis over het virus groeit. Hierdoor is men steeds beter in staat zijn om ziektesymptomen te bestrijden en doelgerichter maatregelen te nemen om verspreiding te beperken. Dit zal de economische schade van nieuwe uitbraken beperken.

Hoe het virus zich op de korte termijn ontwikkelt blijft onzeker. Op de langere termijn verwachten we dat de combinatie van stijgende winstverwachtingen, een herstellende economie en een lage rente ruimte bieden voor hogere beurskoersen. Dit is een positief vooruitzicht voor de lange termijn belegger.

Onze beleggingen

Binnen uw portefeuille spreiden we wereldwijd over verschillende sectoren. Dit doen we om de impact van slecht presterende sectoren of regio’s te beperken.

Verder zien we ook dat de duurzame beleggingen tijdens de coronacrisis goed hebben gerendeerd. Deze ontwikkeling bevestigt onze overtuiging dat het beleggen in duurzamere fondsen op de lange termijn loont.