In ons kwartaalbericht is te lezen dat beurzen voor een groot deel zijn hersteld van de koersval in het eerste kwartaal. In deze vooruitblik gaan wij in op onze verwachtingen voor de komende periode.
Vooruitzichten zijn verbeterd
Gedurende het 2e kwartaal zijn de vooruitzichten duidelijk verbeterd. Overheden en centrale banken hebben alles uit de kast gehaald om economieën overeind te houden tijdens de lockdown periode. Hoewel het virus nog niet is verslagen, heropenen wereldwijd steeds meer landen hun economie en versoepelen zij geleidelijk aan de coronamaatregelen.
2e golf?
Hoe sneller de coronamaatregelen worden opgeheven, des te beperkter de economische schade zal zijn. Een mogelijke 2e golf van covid-19 besmettingen zou daarom een vertragende impact kunnen hebben op het economisch herstel. Echter, met de opgedane ervaringen en geïmplementeerde beschermingsmaatregelen zijn we als samenleving vandaag veel beter voorbereid. Ook zijn onze beleggingsportefeuilles goed gespreid over verschillende sectoren. Waar de ene sector of bedrijf last heeft van eventuele nieuwe maatregelen kunnen andere bedrijven hiervan profiteren.
Economische activiteit neemt toe
Dat steeds meer delen van de wereldwijde economie heropenen, zien we terug in de economische data. Toenames in o.a. brandstofverbruik, particuliere bestedingen, woningverkopen en ondernemersvertrouwen zijn signalen dat het economisch herstel is ingezet. Hoewel de coronacrisis heeft geleid tot veel werkloosheid, lijkt de arbeidsmarkt zich sneller te herstellen dan aanvankelijk werd verwacht.
Vooruitzichten
Gedurende het 2e kwartaal zijn de economische vooruitzichten verbeterd. Wetenschappers hebben veel geleerd over het virus en maatregelen om de impact te beheersen. Daarnaast zijn overheden beter voorbereid met testmateriaal, protocollen en beschermingsmiddelen. Verder verwachten we dat beleggers minder snel in paniek raken bij een snellere verspreiding van het virus, omdat de kennis over het virus veel groter is. De kans op een herhaling van de beursdaling eerder dit jaar is daarom klein.
De wereldeconomie heeft het zwaar te verduren onder de opgelegde coronamaatregelen. Het zal ons dan ook niet verbazen dat de economische groeicijfers over het 2e kwartaal een sterke krimp laten zien. Dit betekent overigens niet dat beurskoersen als gevolg zullen dalen, omdat beleggers al rekening houden met een economische krimp. Valt het cijfer tegen, dan kunnen koersen dalen. Valt het mee, dan kunnen beurskoersen zelfs verder stijgen.
Wij gaan ervan uit dat de situatie rond covid-19 nog een tijdje tot meer beweeglijkheid op de beurzen zal leiden. De breed gespreide beleggingsportefeuilles van Axento zijn erop ingericht om demping te bieden in tijden van verhoogde beweeglijkheid.
Naar de toekomst toe denken wij dat de opgelegde coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld, met als gevolg dat het ingezette economisch herstel verder zal doorzetten. Hierdoor zal naar verwachting de economie in het 2e half jaar weer groeien en opveren vanuit het dieptepunt.