In deze vooruitblik bespreken we onze verwachtingen voor de komende periode.
Covid-19
In de afgelopen maanden zijn meerdere covid-19 vaccins goedgekeurd. Dit is een belangrijke doorbraak. Internationale samenwerking maakte een enorme versnelling van de procedure mogelijk. Deze samenwerking helpt ook bij het opzetten van een wereldwijd vaccinatieprogramma. Hoewel het nog enige tijd kan duren voordat de wereldbevolking grotendeels is gevaccineerd, biedt de beschikbaarheid van een coronavaccin goede hoop voor het jaar 2021.
Overheidssteun
Overheden en Centrale Banken speelden in 2020 een cruciale rol tijdens de coronacrisis. Samen trokken zij alles uit de kast om de (deels) stilgevallen economie overeind te houden. Dit resulteerde in een zeer ruim monetair en fiscaal stimuleringsbeleid. Centrale Banken verwachten niet dat zij deze monetaire omstandigheden de komende jaren zullen wijzigen.
Een ruim monetair steunbeleid resulteert in een laag renteniveau en dit is positief voor aandelenkoersen. Het stelt bedrijven in staat om investeringen goedkoop te financieren of om duurdere leningen af te lossen. Ook rentes voor (hypotheek)leningen zijn hierdoor historisch laag. Particulieren kunnen hierdoor hun lening goedkoper herfinancieren en makkelijker geld lenen voor grotere uitgaves. Tot slot maakt de lage rente beleggen veel interessanter dan sparen. Als meer mensen starten met beleggen, komt er meer vraag naar aandelen en obligaties en stijgen de koersen.
VS vs China
Met Joe Biden als president van de Verenigde Staten neemt de kans toe op een diplomatiekere relatie tussen China en de VS. Vóór de uitbraak van het coronavirus verkeerden deze twee economische grootmachten in een handelsoorlog. De verwachting is dat Joe Biden een minder agressieve toon zal aanslaan richting China.
Wij verwachten niet dat de onderlinge relatie weer net zo goed zal worden als de periode voor Trumps presidentschap. Veel Amerikanen staan namelijk nog steeds achter de reden waarom Trump de Chinezen onder druk probeerde te zetten. Denk hierbij aan diefstal van intellectueel eigendom en een beperkte buitenlandse toegang tot de Chinese markt. Wel denken we dat er ruimte zal zijn voor meer diplomatie, met minder politieke onzekerheid als gevolg.
Brexit
Eind december werd een akkoord bereikt over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit was nét op tijd, zodat een ‘harde’ Brexit werd voorkomen. Het akkoord bevat afspraken die per 1 januari 2021 gelden tussen het VK en de EU. De Brexit-deal had geen sterke impact op de koersontwikkeling van wereldwijde aandelen. Wel is het prettig voor beleggers dat deze onzekerheid niet langer boven de markten hangt.
Verschillende sectoren
In ons kwartaalbericht kunt u lezen dat de goedkeuring van een covid-19 vaccin zeer positief werd ontvangen door beleggers. Opvallend is dat hierdoor de aandelensectoren die tijdens de paniekfase van de coronacrisis het hardst werden geraakt – zoals energiebedrijven en financiële instellingen – het afgelopen kwartaal juist het hoogste rendement behaalden.
Of deze ontwikkeling een voorbode is voor 2021 – of dat toch technologieaandelen het hoogste rendement behalen – is op voorhand moeilijk te voorspellen. Binnen uw beleggingsportefeuille hebben wij een brede spreiding aangebracht over verschillende bedrijfssectoren. Hierdoor is uw portefeuille voorbereid op verschillende marktscenario’s en zien wij 2021 met vertrouwen tegemoet.
Onze verwachtingen
Wij verwachten dat het herstel van de wereldeconomie zich in 2021 zal voortzetten. Dankzij de komst van een coronavaccin zal het een kwestie van tijd zijn voor het coronavirus wordt overwonnen. Dit neemt niet weg dat veel sectoren het momenteel enorm zwaar hebben. Wij denken dat deze, ook in 2021, grotendeels overeind worden gehouden door steunpakketten vanuit overheden. Daarbij zal ook het ruime monetaire beleid van Centrale Banken een belangrijke rol spelen voor het verdere economisch herstel, aantrekkende bedrijfswinsten en stijgende beurskoersen.