Onze vooruitblik - april 2020

Onze vooruitblik - april 2020

In deze vooruitblik lichten we onze verwachtingen toe voor de komende periode.

Onzekerheid

De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. Sommige landen gaan volledig op slot, bedrijven sluiten de deuren en inwoners worden verzocht binnen te blijven. De omvang van de financiële schade als gevolg van deze maatregelen is nu nog niet vast te stellen.

Beleggers reageren emotioneel

In ons kwartaalbericht beschrijven we hoe een opstapeling van onverwachte gebeurtenissen heeft geleid tot grote onrust onder beleggers. In tijden van onrust en paniek drukken beleggers vaak in emotie op de verkoopknop om zo hun beleggingen te beschermen tegen een mogelijke koersdaling. Als veel beleggers dit doen, dan kómt deze koersdaling er dus ook. Dit leidt er vaak toe dat aandelenkoersen onevenredig hard dalen ten opzichte van de werkelijke risico’s in de markt, om later weer te herstellen naar de werkelijke waarde.

Analisten zijn optimistischer

Analisten op Wall Street verlaagden hun winstverwachtingen als gevolg van de coronacrisis. Desondanks verwachten zij nog steeds dat de winst in het 3e en 4e kwartaal zal stijgen t.o.v. het jaar ervoor. Ze hebben de winstverwachtingen voor het jaar 2021 zelfs omhoog bijgesteld. Het lijkt erop dat bedrijfsanalisten uitgaan van een kortstondige daling, gevolgd door een spoedig herstel.

Wat verwachten wij?

Wij verwachten dat de werkelijkheid ergens in het midden zal liggen. Beleggers overdrijven vaak omdat zij handelen uit emotie, terwijl analisten in de regel optimistisch zijn ingesteld. Naarmate de rook rond de financiële impact opklaart, zullen beurkoersen waarschijnlijk opveren. De financiële gevolgen hangen af van hoe lang de crisismaatregelen nodig zijn en hoe snel de economische activiteit weer kan worden hervat. 

Hoe lang zijn de crisismaatregelen nodig?

De situatie van landen die het eerst zijn getroffen door het virus, geven een beeld van hoe lang deze crisis per regio zal duren. We hebben gezien dat de Chinese fabrieken na enkele maanden van ‘social distancing’ en ‘lock downs’ weer werden geopend. In Italië zien we dat een vergelijkbare aanpak na enkele weken resulteert in een afnemende groei van het dodental. 

De exacte situatie – en hoe deze situatie wordt aangepakt – is per land verschillend. De vergelijking met China kan dus niet één op één gemaakt worden. Toch zijn wij optimistisch over het tempo waarin het coronavirus overwonnen zal worden.

Landen die later ‘aan de beurt’ zijn, hebben zich beter kunnen voorbereiden. De virusuitbraak kwam voor hen niet als een volslagen verrassing. Ook hebben deze landen lering kunnen trekken uit de praktijkervaringen van landen die eerder werden getroffen door het virus. Daarbij kan de toenemende beschikbaarheid van tests ervoor zorgen dat dit virus efficiënter bestreden kan worden. 

Hoe snel wordt de economische activiteit hervat?

Wereldwijd schieten overheden te hulp met enorme financiële steunpakketten. Deze maatregelen worden doelgericht ingezet, daar waar dit het meest nodig is. Toch zijn deze steunmaatregelen niet toereikend om de economische klap volledig op te vangen. Wel zal het helpen om de economie overeind te houden, nu het economisch verkeer voor een groot deel is stilgelegd.

Door de financiële steun van overheden en centrale banken gaan er waarschijnlijk minder bedrijven failliet en verliezen minder mensen hun inkomen. Dit zal bijdragen aan een sneller herstel van de economische activiteit.

Onze vooruitblik

Wij denken dat beurskoersen door de emotionele marktreactie te ver omlaag zijn doorgeschoten. In onze optiek is het niet de vraag óf de beurzen weer zullen opveren, maar wanneer. Zolang de huidige onzekerheid aanhoudt, blijven beurskoersen in ieder geval beweeglijk. 

Wij verwachten dat de economische impact van het coronavirus aanzienlijk zal zijn, maar wel van relatief korte duur. De permanente schade als gevolg van de crisis achten wij beperkt. We leven in een veerkrachtige wereldeconomie. Hoewel de situatie er vandaag zorgelijk uitziet, kan dit in een relatief kort tijdsbestek weer herstellen. 


In het verleden volgde na een beursdaling altijd herstel. De sterkste beursstijgingen volgden vaak kort na de sterkste dalingen. Dit is een belangrijke reden waarom het verkopen tijdens een scherpe beursdaling zo schadelijk kan zijn voor het eindresultaat. Wij raden daarom aan om in deze tijden het hoofd koel te houden en uw blik te richten op de langere termijn. Op die manier gunt u uw vermogen de tijd om te herstellen van deze crisis en verhoogt u de kans op een positief eindresultaat.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.