Kwartaalbericht Axento 2022-Q2

Kwartaalbericht Axento 2022-Q2

In het tweede kwartaal van 2022 zijn aandelen- en obligatiekoersen gedaald. In dit kwartaalbericht leest u hier meer over. In het derde kwartaal zijn beurskoersen tot nu toe licht gestegen.

Oorlog in Oekraïne

Sinds 24 februari is Oekraïne verwikkeld in een oorlog met Rusland. Veel Westerse landen lieten hun afkeur over de Russische invasie blijken door economische sancties op te leggen. Als gevolg van deze sancties was Rusland dit kwartaal niet in staat om aan al haar staatsschuldverplichtingen te voldoen.

Naast de economische sancties is ook het ‘dreigende’ NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden een doorn in het oog van de Russische president Vladimir Poetin. Hij reageerde op deze ‘provocaties’ door onder andere de aardgastoevoer te beperken. Mede hierdoor zijn de effecten van de oorlog wereldwijd merkbaar door hogere voedsel- en grondstofprijzen, met schommelende beurskoersen als gevolg. Op de korte termijn lijkt een einde van de oorlog nog niet in zicht.

Inflatie

In het afgelopen kwartaal zorgde aanhoudende hoge inflatie voor onrust onder beleggers. Hoge inflatie zorgt ervoor dat mensen met hetzelfde geld minder kunnen consumeren. Beleggers volgen in het bijzonder de Amerikaanse consument. Amerika heeft ’s werelds grootste economie en is ook het belangrijkste importerende land ter wereld. Amerikaanse consumentenuitgaven zijn daarom belangrijk voor de internationale economische groei.

De inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank daalde in april maar bleef in mei steken op een niveau van 6,3%. Inflatie die te lang te hoog is kan de economische groei schaden en centrale banken aanzetten tot het nemen van ingrijpende monetaire maatregelen. Niemand weet precies hoelang ‘te lang’ is. Beleggers houden niet van deze onzekerheid, mede daarom zorgde de aanhoudende inflatie voor dalende beurkoersen. 

Centrale banken

Centrale banken streven naar een lage en stabiele inflatie van ongeveer 2%. Een belangrijke methode om inflatie te verlagen is het verhogen van de beleidsrente. Een renteverhoging werkt als een rem op de economische groei; hierdoor daalt de consumptievraag en daarmee ook de druk op inflatie.

Vrijwel alle centrale banken wereldwijd zijn inmiddels bezig met het indammen van de hoge inflatie. Het verhogen van de beleidsrente heeft in het verleden een aantal keer geresulteerd in een recessie. Daarom zorgden de acties van centrale bankiers voor meer onrust en beweeglijkheid op de beurs.

Portefeuilleontwikkelingen

In het tweede kwartaal daalden zowel aandelen- als obligatiekoersen. Obligatiekoersen daalden met 7,4% als gevolg van een stijgende marktrente. De marktrente steeg als gevolg van opgelopen inflatie, hogere kredietopslagen en een gewijzigde toon van centrale banken.

Aandelenkoersen daalden met 10,7% vanwege pessimisme onder beleggers. Zij verwachten dat de huidige omstandigheden resulteren in een economische recessie. In onze vooruitzichten gaan wij hier dieper op in.

In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het rendement van uw beleggingsportefeuille. Klik hiervoor op de oranje knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.