Wat is de Nikkei beursindex?

Wat is de Nikkei beursindex?

Wat kun je lezen in dit artikel:

De Nikkei is de belangrijkste beursindex van Japan. Deze index bestaat uit de 225 grootste en meest verhandelde bedrijven uit Japan. In dit artikel vertellen we meer over de Nikkei.

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Geschiedenis van de Nikkei

De Nikkei is in 1950 ontstaan en is vernoemd naar een Japanse krant. Nadat Japan eerst 20 jaar zelf de index heeft berekend, is die taak overgedragen aan de krant Nikkei. De index behaalde in 1989 zijn hoogtepunt met een score van 38.916. Het laagste punt werd tijdens de economische crisis in 2009 bereikt. De stand van de index bedroeg toen 7.055. 

De Nikkei is gevestigd in Tokio en is de belangrijkste beursindex van Japan. De openingstijden van de beurs zijn van 09:00 uur  tot 15:00 uur lokale tijd (dat is van 02:00 uur tot 08:00 uur Nederlandse tijd).

Samenstelling van de Nikkei

Zoals hierboven beschreven bestaat de Nikkei uit 225 grote bedrijven. Sommige van deze bedrijven hebben wereldwijd een grote naamsbekendheid. Denk hierbij aan Toyota, Sony en Nissan. Toch zijn dit niet meest zwaarwegende aandelen van de index. Dat komt omdat er binnen de Nikkei wordt gekeken naar de aandelen met de hoogste prijs.

Het aandeel van Fast Retailing schommelt de laatste jaren tussen de 45.000 en 65.000. dit is het aandeel met de hoogste prijs en kent daardoor de zwaarste weging binnen de index. 
Het verschil tussen de Nikkei en andere beurzen is dat de Nikkei kijkt naar de prijs van een aandeel, terwijl andere beurzen kijken naar de beurswaarde van het bedrijf.

Het verschil wordt duidelijk bij deze ranglijsten. De eerste ranglijst laat zien welke bedrijven gekeken naar beurswaarde het grootste zijn. De beurswaarde van een bedrijf wordt berekend door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers (per 01-09-2020).

  1. Toyota                                           
  2. Softbank Group CO
  3. Keyence
  4. NTT Data
  5. Chugai Pharmaceutical


De volgende ranglijst laat zien welke bedrijven het zwaarste wegen op de Nikkei index. Hierbij wordt er dus gekeken naar de prijs van één aandeel (per 01-09-2020).

  1. Fast Retailing 
  2. Tokyo Electron 
  3. Daikin 
  4. Fanuc 
  5. Central Japan

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.