Wat is over the counter (OTC) bij beleggen?

Wat is over the counter (OTC) bij beleggen?

Over the counter is een veelgebruikte term in de financiële wereld. In dit artikel leggen we uit wat de term inhoudt en wat de voordelen en risico’s van over the counter beleggen zijn.

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie Over The Counter

Over The Counter betekent het handelen van effecten buiten de beurs. Er is bij Over The Counter geen derde partij betrokken, wat een hoop kosten scheelt. Dat brengt echter ook de nodige risico’s met zich mee.

Vaak zijn het obligaties en aandelen van kleine bedrijven die (nog) niet groot genoeg zijn om op de beurs verhandeld te worden. Zij voldoen niet aan de eisen om op grote beurzen als NASDAQAEX, NYSE etc. verhandeld te worden.

Een andere benaming voor over the counter is off-exchange.

Wat zijn de risico's van OTC?

Zoals eerder uitgelegd zijn er bij OTC slechts twee partijen betrokken. Hierdoor loopt de belegger het risico dat als de andere partij failliet gaat, hij zit opgescheept met derivaten die niets meer waard zijn. Bij het aankopen en verkopen op de beurs is er een clearingpartij betrokken die de beleggingen en gelden garandeert nadat een transactie heeft plaatsgevonden.

Ook geeft het bedrijf dat zijn aandelen of obligaties over the counter aanbiedt, alleen de informatie vrij die het zelf kwijt wil. Als belegger weet je dus niet of je over alle belangrijke informatie beschikt.

Daarnaast is het bij OTC niet mogelijk om anoniem te beleggen. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar als er misbruik van gegevens gemaakt wordt, kan het gevaarlijk zijn.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.