Wat is de price to book ratio?

Wat is de price to book ratio?

In dit artikel leggen we uit wat de price to book ratio is en hoe deze wordt berekend.

Waarvoor wordt de price to book ratio gebruikt?

De price to book ratio wordt gebruikt om te bepalen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is. 

Het is bij de P/B ratio belangrijk om twee bedrijven uit een soortgelijke sector naast elkaar te zetten, want de gemiddelde P/B ratio verschilt per sector. 

De price to book ratio is een belangrijke ratio, maar het is belangrijk ook rekening te houden met andere indicatoren. De ratio op zichzelf zegt namelijk niet heel veel. 

Hoe bereken je de price to book ratio?

Je berekent de price to book ratio door de aandeelprijs te delen door de boekwaarde per aandeel.

Een hoge P/B ratio betekent een duur bedrijf. Over het algemeen wordt een P/B ratio <1 als goed gezien, 1-1,5 als normaal en 1,5< als slecht. Dit kan echter per sector verschillen: in bedrijfstakken als de bouw is de P/B ratio meestal lager dan in sectoren als de financiële dienstverlening.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.