Wat is een ADR bij beleggen in aandelen?

Wat is een ADR bij beleggen in aandelen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

ADR is een term die regelmatig voorbijkomt bij het beleggen in aandelen. In dit artikel leggen we uit wat een ADR is en hoe ADR’s werken.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Definitie ADR

ADR is een afkorting die staat voor American Depositary Receipt. Het is een soort certificaat dat niet-Amerikaanse aandelen vertegenwoordigt die op de Amerikaanse beurs genoteerd staan. Meestal gaat het dan om Europese aandelen of Aziatische aandelen die op de Amerikaanse beurs verhandeld worden.

Beleggen met een ADR

Bedrijven met een ADR worden op de Amerikaanse beurs altijd verhandeld in dollars. Een ADR mag officieel geen aandeel worden genoemd, maar het werkt in principe wel hetzelfde. 

Een ADR heeft een aantal voordelen voor buitenlandse bedrijven en beleggers, zo zijn de administratieve kosten lager en er hoeft geen buitenlandse transactiebelasting betaald te worden.

Daarnaast is het niet bij elke bank of vermogensbeheerder mogelijk om een aandeel te kopen met exotische valuta. Bij een ADR wordt het aandeel verhandeld in de dollar, dat kan wel overal.

Een aantal Nederlandse bedrijven hebben een notering op de New York Stock Exchange via een ADR, waaronder:

  • Royal Dutch Shell
  • ING
  • Philips
  • Unilever
  • ASML
  • Aegon

ADR of IDR?

ADR en IDR zijn hetzelfde. In de Verenigde Staten wordt het een ADR genoemd, in andere landen een IDR (International Depositary Receipt). 

Ook de termen GDR (Global Depositary Receipt) en EDR (European Depositary Receipt) betekenen nagenoeg hetzelfde, alleen heten ze dan zo wanneer ze op de Europese beurs verhandeld worden. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.