Een man zit aan een bureau met papieren en een rekenmachine. Op de voorgrond ligt een rood blokje met procenttekens erop

Wat is kapitaalmarktrente?

De vermogensmarkt is de plek waar aanbieders van en vragers naar geld bij elkaar komen. Vraag en aanbod van de gehele financiële markt komen hier dus samen. De vermogensmarkt bestaat uit twee onderdelen: de kapitaalmarkt en de geldmarkt. 

De kapitaalmarkt bestaat uit leningen met een looptijd van twee jaar of langer. Hebben de leningen een kortere looptijd? Dan spreekt men van de geldmarkt. Een belangrijk rentetarief op de Nederlandse kapitaalmarkt is de 10 jaars kapitaalmarktrente. 

In dit artikel bespreken we alles over de kapitaalmarktrente. 

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Het verschil tussen korte en lange rente

Zoals net gezegd zijn er dus korte en lange rentes. De korte rente is afhankelijk van de vraag en aanbod op de geldmarkt. De centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), sturen dit proces. Deze bepaalt namelijk de rente waartegen banken onderling van elkaar kunnen lenen. 

De lange rente wordt gevormd door vraag en aanbod op de kapitaalmarkt. Dit is de kapitaalmarktrente. 

De rente op langlopende leningen is in de regel hoger dan de rente op kortlopende leningen. Dat komt omdat er bij een langlopende lening de kans op waardevermindering bestaat: dit moet gecompenseerd worden en dat gebeurt met een hogere rente. Dit noemen we een normale rentecurve. 

De rentecurve is een grafiek die het rendement weergeeft van met elkaar vergelijkbare leningen met verschillende looptijden. Lees hier meer over in ons artikel: Wat is een rentecurve?

Is de lange rente lager dan de korte rente? Dan is er sprake van een omgekeerde rentecurve

Wat kan de kapitaalmarktrente ons vertellen?

De rente op de kapitaalmarkt is een belangrijke graadmeter voor de rente op de hypotheek. De kapitaalmarktrente in Nederland wordt meestal afgeleid van staatsobligaties

Dit tarief geldt vaak als basistarief, door het lage debiteurenrisico. Dit is het risico dat de lener niet aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen, wat bij landen als Nederland en Duitsland niet hoog is. 

Kapitaalmarktrente verwachting

De hypotheekrente, die sterk afhankelijk is van de kapitaalmarktrente, is het afgelopen jaar flink gestegen, banken kunnen namelijk moeilijker aan geld komen om uit te lenen. 

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat er in de rest van het jaar gaat gebeuren. Toch verwachten hypotheekverstrekkers dat de rente dit jaar misschien nog iets door gaat stijgen, maar daarna zal stabiliseren. 

Dit heeft te maken met twee factoren, namelijk de renteverhoging van de ECB en de grote concurrentie tussen hypotheekaanbieders


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.