Skip to main content
Open een rekening

De vermogensmarkt is de plek waar aanbieders van en vragers naar geld bij elkaar komen. Vraag en aanbod van de gehele financiële markt komen hier dus samen. De vermogensmarkt bestaat uit twee onderdelen: de kapitaalmarkt en de geldmarkt. 

De kapitaalmarkt bestaat uit leningen met een looptijd van twee jaar of langer. Hebben de leningen een kortere looptijd? Dan spreekt men van de geldmarkt. Een belangrijk rentetarief op de Nederlandse kapitaalmarkt is de 10 jaars kapitaalmarktrente. 

In dit artikel bespreken we alles over de kapitaalmarktrente. 

Het verschil tussen korte en lange rente

Zoals net gezegd zijn er dus korte en lange rentes. De korte rente is afhankelijk van de vraag en aanbod op de geldmarkt. De centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), sturen dit proces. Deze bepaalt namelijk de rente waartegen banken onderling van elkaar kunnen lenen. 

De lange rente wordt gevormd door vraag en aanbod op de kapitaalmarkt. Dit is de kapitaalmarktrente. 

De rente op langlopende leningen is in de regel hoger dan de rente op kortlopende leningen. Dat komt omdat er bij een langlopende lening de kans op waardevermindering bestaat: dit moet gecompenseerd worden en dat gebeurt met een hogere rente. Dit noemen we een normale rentecurve. 

De rentecurve is een grafiek die het rendement weergeeft van met elkaar vergelijkbare leningen met verschillende looptijden. Lees hier meer over in ons artikel: Wat is een rentecurve?

Is de lange rente lager dan de korte rente? Dan is er sprake van een omgekeerde rentecurve

Wat kan de kapitaalmarktrente ons vertellen?

De rente op de kapitaalmarkt is een belangrijke graadmeter voor de rente op de hypotheek. De kapitaalmarktrente in Nederland wordt meestal afgeleid van staatsobligaties

Dit tarief geldt vaak als basistarief, door het lage debiteurenrisico. Dit is het risico dat de lener niet aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen, wat bij landen als Nederland en Duitsland niet hoog is. 

Kapitaalmarktrente verwachting

De hypotheekrente, die sterk afhankelijk is van de kapitaalmarktrente, is het afgelopen jaar flink gestegen, banken kunnen namelijk moeilijker aan geld komen om uit te lenen. 

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat er in de rest van het jaar gaat gebeuren. Toch verwachten hypotheekverstrekkers dat de rente dit jaar misschien nog iets door gaat stijgen, maar daarna zal stabiliseren. 

Dit heeft te maken met twee factoren, namelijk de renteverhoging van de ECB en de grote concurrentie tussen hypotheekaanbieders