Wat is een rentecurve?

Wat is een rentecurve?

Een rentecurve, ook wel yieldcurve genoemd, is een lijn die verschillende obligaties met dezelfde kredietwaardigheid, maar uiteenlopende vervaldata vergelijkt.

De meest frequente gerapporteerde rentecurve vergelijkt drie maanden, twee jaar, vijf jaar, tien jaar, dertig jaar van de Amerikaanse schatkist schuld, ook wel de U.S. Treasury debt genoemd. Deze rentecurve wordt gebruikt als maatstaf voor andere schulden in de markt. Een voorbeelden hiervan is de hypotheekrente.

Verschillende rentecurven

We onderscheiden drie hoofdtypen rendementscurve-vormen:

  • Normale rentecurve
  • Omgekeerde rentecurve
  • Vlakke rentecurve

Normale rentecurve

Een normale rentecurve ontstaat in een situatie waarbij kortere looptijden een lager rendement hebben dan leningen die langere looptijden hebben.

Omgekeerde rentecurve

Een omgekeerde rentecurve ontstaat als het rendement van leningen met een kortere looptijd hoger is dan leningen met een langere looptijd.

Vlakke rentecurve

Een vlakke rentecurve is waarbij het rendement van iedere looptijd gelijk is. De vlakke rentecurve kan ontstaan uit een normale of omgekeerde rentecurve, afhankelijk van de veranderende economische omstandigheden.

Wanneer de economie in een recessie verkeerd, nemen de rendementen op leningen met een langere looptijd vaak af. De rendementen op leningen met korte looptijd nemen dan toe. Waardoor een normale rentecurve ontstaat.

Wanneer de economie groeit dan zullen de rendementen op leningen met een langere looptijd stijgen en met een kortere looptijd dalen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.