close up van een bril op een papier met cijfers en interest rates

Wat is een rentecurve?

Een rentecurve, ook wel yieldcurve genoemd, is een lijn die verschillende obligaties met dezelfde kredietwaardigheid, maar uiteenlopende vervaldata vergelijkt.

De meest frequente gerapporteerde rentecurve vergelijkt drie maanden, twee jaar, vijf jaar, tien jaar, dertig jaar van de Amerikaanse schatkist schuld, ook wel de U.S. Treasury debt genoemd. Deze rentecurve wordt gebruikt als maatstaf voor andere schulden in de markt. Een voorbeelden hiervan is de hypotheekrente.

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Verschillende rentecurven

We onderscheiden drie hoofdtypen rendementscurve-vormen:

  • Normale rentecurve
  • Omgekeerde rentecurve
  • Vlakke rentecurve

Normale rentecurve

Een normale rentecurve ontstaat in een situatie waarbij kortere looptijden een lager rendement hebben dan leningen die langere looptijden hebben.

Omgekeerde rentecurve

Een omgekeerde rentecurve ontstaat als het rendement van leningen met een kortere looptijd hoger is dan leningen met een langere looptijd.

Vlakke rentecurve

Een vlakke rentecurve is waarbij het rendement van iedere looptijd gelijk is. De vlakke rentecurve kan ontstaan uit een normale of omgekeerde rentecurve, afhankelijk van de veranderende economische omstandigheden.

Wanneer de economie in een recessie verkeerd, nemen de rendementen op leningen met een langere looptijd vaak af. De rendementen op leningen met korte looptijd nemen dan toe. Waardoor een normale rentecurve ontstaat.

Wanneer de economie groeit dan zullen de rendementen op leningen met een langere looptijd stijgen en met een kortere looptijd dalen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.