Wat is FOMO bij beleggen?

Wat is FOMO bij beleggen?

Wat kun je lezen in dit artikel:

FOMO is een psychologisch fenomeen waar veel mensen last van hebben, ook in de beleggingswereld. In dit artikel leggen we uit wat het precies inhoudt en wat de gevaren ervan zijn.

Fear Of Missing Out

De term FOMO staat voor Fear Of Missing Out, oftewel de angst om iets te missen of om buiten de boot te vallen. Dat kan van alles zijn, een feestje waar jij als enige niet bij kan zijn, de nieuwste smartphone die je collega wel heeft en jij niet, etc.

Ook bij beleggen is het een veel voorkomende sociale angst. Wanneer aandelen lange tijd steeds meer waard worden en anderen goed geld verdiend hebben op de beurs ontstaat dit gevoel. Je bent bang om de boot te missen en wilt ook graag instappen. Maar, werkt dit wel zo?

Hoe ontstaat FOMO bij beleggen?

FOMO bij beleggen ontstaat wanneer het opeens heel goed gaat met een aandeel of met de beurs in zijn algemeen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn Bitcoins. Men hoort opeens veel succesverhalen van mensen die snel miljonair geworden zijn door de handel in deze cryptomunt. Dat wil je natuurlijk niet missen.

Door de succesverhalen van cryptomiljonairs die door handig te beleggen in Bitcoins grote bedragen wisten te vergaren, werden Bitcoins immens populair. Deze zakten echter snel in waarde, waardoor de beleggers die handelden uit angst om het succes te missen, niet dezelfde resultaten boekten als de eerdere beleggers.

FOMO wordt vooral aangewakkerd door de media. Het is menselijk om FOMO te voelen, maar het is belangrijk om rationeel te blijven handelen. Doe eerst goed onderzoek voordat je belegt in aandelen waar anderen succes mee hebben geboekt. De piek van een bepaald aandeel kan immers al voorbij zijn.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.