Skip to main content
Open een rekening

Waarschijnlijk heb je al een betaal- en spaarrekening. Het bedrag dat op je spaarrekening staat, groeit door de lage rente niet meer en wordt zelfs minder waard door inflatie.

Misschien heb je al nagedacht om te starten met beleggen, maar weet je niet hoe. In deze blog geven we je een aantal tips voor het openen van een beleggingsrekening. We bespreken onder andere:

  • Wat een beleggingsrekening precies is,
  • Hoe je zorgt voor een duidelijk beleggingsplan,
  • Hoe je op zoek gaat naar de beste beleggingsrekening,
  • Welke (verborgen) kosten een beleggingsrekening met zich mee kan brengen,
  • Voor welke doeleinden je een beleggingsrekening kunt openen.

Wat is een beleggingsrekening?

Als je zelf wilt beginnen met beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Hiermee kun je aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten verhandelen. Je kunt zelf een bedrag storten en ervoor kiezen om dit bijvoorbeeld maandelijks te doen. Zo kun je meteen beginnen met het opbouwen van je vermogen, zonder dat je per se in één keer een groot bedrag nodig hebt. Je kunt een beleggingsrekening openen bij een broker of bank.

Wanneer je bij een vermogensbeheerder gaat beleggen, opent deze een beleggingsrekening voor je. Je kiest dan een risicoprofiel en de vermogensbeheerder belegt jouw vermogen voor je. Lees later in de blog meer over het openen van een beleggingsrekening bij Axento Vermogensbeheer.

Zorg voor een duidelijk beleggingsplan

Het belangrijkste voordat je een beleggingsrekening opent, is een duidelijk beleggingsplan. Weet waarvoor je wilt beleggen, voor hoelang je wilt beleggen (je beleggingshorizon) en bepaal hoeveel risico je wilt nemen. Bepaal ook hoeveel je in gaat leggen, en hoeveel je eventueel periodiek bij wilt storten.

Houd er ook rekening mee of je voor jezelf, of voor je kinderen belegt. Lees hierover later meer. Als je je beleggingsplan gemaakt hebt, is het tijd om te kijken welke broker, bank of vermogensbeheerder het meest geschikt voor jou is.

Op zoek naar de beste beleggingsrekening

De beste beleggingsrekening bestaat niet. Er is niet één beleggingsrekening die ‘de beste’ is. Alles hangt namelijk af van je eigen persoonlijke situatie.

De één gaat op zoek naar de broker met de laagste kosten. De ander vindt het belangrijk dat er veel beleggersinformatie en andere tools beschikbaar zijn. Anderen vinden het fijn om al hun financiën op één plek te regelen: voor deze mensen is het fijn om een beleggingsrekening bij hun eigen bank te openen.

Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je de tijd neemt om verschillende aanbieders te vergelijken en de voor- en nadelen van elke aanbieder aan elkaar af te wegen. Hieronder bespreken we de belangrijkste zaken.

  • Kosten: bij de ene broker betaal je meer kosten dan bij de andere. Aan beleggen zitten kosten verbonden, maar ga goed na of je niet te veel onnodige kosten moet betalen.
  • Voorwaarden: kijk goed naar wat de voorwaarden van de broker waar jij een beleggingsrekening wilt openen zijn. Belangrijk is dat je onder andere nagaat of de aanbieder onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) staat. Zo weet je of je beleggingsrekening betrouwbaar is.
  • Handelsmogelijkheden: een belangrijke manier om risico’s te verkleinen is door je beleggingen goed te spreiden, zowel per sector als per regio. Kijk daarom van tevoren welke soorten beleggingen de broker aanbiedt, en of je wereldwijd kunt beleggen. Niet elke broker biedt bijvoorbeeld ETF’s aan.
  • Tools van het platform: bij beleggen raak je nooit uitgeleerd. Daarom kan het handig zijn dat je broker een aantal tools biedt om je verder te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan of de broker mogelijkheden voor technische analyse biedt.

Let op de kosten

Wanneer je gaat beleggen, zijn daar kosten aan verbonden. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed de kosten bij verschillende aanbieders te controleren. Wanneer je (onnodig) veel moet betalen, gaat dat namelijk ten koste van je rendement.

Naast de directe kosten die door de broker in rekening worden gebracht, zijn er ook nog kosten die verwerkt zitten in de koers. Check alle kosten voordat je een beleggingsrekening opent.

Service fee

Het aanhouden van een rekening kost geld. Hiervoor hanteren de meeste brokers een service fee. Dit is meestal een grote kostenpost.

Valutakosten

Wanneer je handelt in aandelen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, handel je in vreemde valuta. Je krijgt dan te maken met valutakosten. De meeste brokers verwerken deze kosten op de koers: je ziet ze dus niet terug op je rekening.

Fondskosten

Fondskosten betaal je alleen wanneer je in beleggingsfondsen of indextrackers belegt.

Transactiekosten

De transactiekosten hangen af van waar je in handelt en hoe vaak je beleggingsproducten verhandelt. Zo zijn Nederlandse aandelen vaak goedkoper dan buitenlandse aandelen.

Overige kosten

Verder zijn er nog andere kosten die de broker in rekening kan brengen. Zo zijn er administratiekosten en kan de broker kosten in rekening brengen voor aanvullende informatie die deze biedt. Ook voor het uitbetalen van dividend en coupons worden soms kosten gerekend.

Maar: goedkoop is niet per se het beste

Alle kosten die je maakt gaan natuurlijk ten koste van je rendement. Toch is het belangrijk om je niet direct blind te staren op de goedkoopste broker. Een broker kan wel adverteren met het woord ‘gratis’, maar vaak komen er dan nog verborgen kosten kijken. Let daar dus goed op, en let er ook op dat de broker betrouwbaar is.

Beleggingsrekening openen voor je kind

Wanneer je niet voor jezelf wilt beleggen, maar voor je kind of kleinkind, is dat natuurlijk ook een optie. Veel ouders zetten geld opzij voor hun kind: zo hebben zij een financiële buffer voor hun studie, rijbewijs of huis. Dit kan door sparen of beleggen, maar sparen levert niets meer op. 

Een goede optie is een beleggingsrekening voor je kind openen. Je kind heeft een groot voordeel ten opzichte van andere beleggers: tijd. Want hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je de tijd hebt om je beleggingsdoel te behalen.

Beleggingsrekening op eigen naam of naam kind?

Wanneer je ervoor kiest om de beleggingsrekening op je eigen naam te zetten, blijft het geld van jou totdat je het aan je kind schenkt. Vaak moet er dan schenkbelasting over betaald worden. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt wanneer je het geld aan je kind schenkt.

Open je de beleggingsrekening op naam van je kind, dan kunnen de (groot-)ouders jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Wanneer je kind dan de leeftijd van 18 jaar bereikt, kan hij of zij zelf beschikken over het opgebouwde vermogen. Totdat het kind 18 is telt het opgebouwde vermogen mee bij de ouders voor de verschuldigde vermogensrendementsheffing.  

Zakelijke beleggingsrekening openen: is het een optie?
Wanneer je ondernemer of zzp’er bent, is het een optie om een zakelijke beleggingsrekening te openen. Wanneer je bedrijf goed loopt en je het geld niet direct nodig hebt, kun je dit zakelijk gaan beleggen. Met zakelijk beleggen kun je eventuele verliezen van de bedrijfswinst aftrekken: hierdoor betaal je minder belasting.

Zakelijk beleggen wordt op een andere manier belast dan privé beleggen. Beleg je zakelijk, dan word je belast op basis van je daadwerkelijke rendement. Bij privé beleggen wordt de belasting berekend op basis van de hoogte van je vermogen.

Er zit dus een verschil tussen zakelijk of privé beleggen. Wanneer je een groot vermogen hebt of een laag rendement verwacht, is zakelijk beleggen een aantrekkelijke optie. Beleg je met een klein bedrag of verwacht je een hoog rendement? Dan is het voordeliger om privé te beleggen.

Pensioenbeleggen: de fiscale voordelen

Je pensioen is een doel waar lange termijn beleggen goed geschikt voor is. Als zzp’er moet je sowieso voor je eigen pensioen zorgen, maar ook als werknemer kun je zelf extra pensioen opbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld pensioensparen, maar ook pensioenbeleggen.

Lees op deze pagina meer over pensioenbeleggen bij Axento.

Houd één doel per rekening aan

Beleggen doe je voor en specifiek doel, dat is een belangrijk aspect van je beleggingsplan. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen voor je pensioen, de studie van je kind of om je vermogen te behouden. Er zijn natuurlijk veel meer doelen waarvoor je kunt beleggen.

Je kunt natuurlijk voor meerdere doelen tegelijkertijd beleggen, bijvoorbeeld voor je kind en voor je pensioen. Dan is het handig om meerdere beleggingsrekeningen te openen. Soms bieden brokers de optie om één rekening voor meerdere doelen in te richten.

Beleggingsrekening openen bij Axento

Bij Axento kun je eenvoudig starten met beleggen. Je kunt je vermogen al laten beleggen vanaf € 7.500. We beleggen duurzaam, gespreid en aan de hand van factoren. Zo proberen we de optimale rendement/risico verhouding te creëren voor je vermogen, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Op de pagina Hoe werkt het? leggen we stap voor stap uit, hoe je bij ons je vermogen kunt laten beleggen.

Wil je alles nog even rustig nalezen? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!