Je wilt beginnen met beleggen, maar je hebt weinig geld te besteden of je vindt het eng om gelijk veel geld in te zetten. Dan kan je natuurlijk ook beginnen met weinig geld.
Je zal niet de eerste zijn die er zo over denkt. Meteen veel geld stoppen in aandelen en obligaties kan natuurlijk heel onzeker aanvoelen, vooral als je nooit eerder hebt belegd. Gelukkig is het ook mogelijk om met een klein bedrag te beleggen. In deze blog geven we je een aantal tips over hoe je met weinig geld kunt beleggen.
1. Houd altijd voldoende buffer aan
Wil je gaan beleggen, doe dat dan alleen met geld dat zeker de aankomende 5 jaar niet verwacht nodig te hebben. Beleggen doe je met geld dat je kunt missen. Je kunt dus beter met een klein bedrag starten, zodat je wel voldoende spaarbuffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven.
Doordat je een spaarbuffer aanhoudt, hoef je niet je beleggingsrekening te plunderen wanneer je onverwachts geld nodig hebt. Zo geef je je beleggingen de kans om te renderen, ook bij kleine bedragen.
2. Periodiek beleggen
Wil je niet in één keer een groot bedrag beleggen? Kies dan voor periodiek beleggen. Periodiek beleggen houdt in dat je bijvoorbeeld elke week, elke maand of elk kwartaal een bedrag inlegt. Op die manier kun je kleine bedragen per keer beleggen, in plaats van in één keer een groot bedrag.
Houd je bijvoorbeeld elke maand €100 over die je niet nodig hebt? Dan kun je dit maandelijks overmaken naar je beleggingsrekening. Zo bouw je rustig aan toch een mooi bedrag op.
3. Klein bedrag, toch grote spreiding
Wanneer je gaat beleggen, is het verstandig om je beleggingen breed te spreiden. Op die manier voorkom je dat wanneer één bedrijf failliet gaat, je gelijk je hele inleg verliest. Door in meerdere aandelen en obligaties tegelijk te beleggen, kun je het risico wat verlagen. Het aanbrengen van spreiding kan soms lastig zijn als je met een klein bedrag belegt.
Hoe kun je dit oplossen? Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s, in plaats van in individuele aandelen. Dat zijn eigenlijk mandjes die veel verschillende aandelen of obligaties bevatten. Door een fonds of ETF te kopen, beleg je in alle producten in het mandje. Zo kun je ook met weinig geld, gelijk in een groot aantal aandelen beleggen.
4. Een goede broker of vermogensbeheerder kiezen
Als eerste ga je kijken naar een goede broker of vermogensbeheerder om je geld bij te beleggen. Hierbij kun je op een aantal dingen letten:
Broker of vermogensbeheerder
Kies eerst of je zelf wilt beleggen via een broker of je geld wilt laten beleggen bij een vermogensbeheerder. Zelf beleggen bij een broker kan goedkoper zijn, maar je moet dan ook alles zelf doen. Een vermogensbeheerder brengt kosten in rekening, maar je hebt dan geen omkijken naar je beleggingen.
Kosten
Wanneer je de keuze hebt gemaakt tussen een broker of vermogensbeheerder kun je de kosten gaan vergelijken. Hoge kosten gaan direct van je rendement af en dat wil je natuurlijk niet. Kies voor een broker of vermogensbeheerder waarbij de kosten in verhouding zijn met de dienst.
5. Passief beleggen
Wanneer je met weinig geld wilt beleggen, is het vaak verstandiger om voor een passieve strategie te kiezen. Een passieve beleggingsstrategie houdt in, dat je beleggingen koopt om ze voor de lange termijn vast te houden. Tussen door handel je dus zo min mogelijk. Dit is vooral voordelig wanneer je met weinig geld wilt beleggen, omdat je hiermee kunt besparen op de kosten.
Elke transactie die je doet, kost namelijk geld. De broker brengt hiervoor namelijk transactiekosten in rekening. Door weinig tussentijdse aan- en verkopen te doen, kun je een hoop geld besparen.
Beleggen bij Axento vermogensbeheer
Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld al laten beleggen vanaf een instapbedrag van € 7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
Daarnaast kun je bij Axento kosteloos periodiek beleggen. Wij beleggen je vermogen volledig duurzaam en breed gespreid over ruim 5.000 verschillende aandelen en obligaties. Wil je meer weten? Vraag vrijblijvend onze brochure aan of neem contact met ons op voor een adviesgesprek.
Belangrijk om te weten!
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.