Skip to main content
Open een rekening

De vermogensmarkt omvat de totale vraag naar en aanbod van financiële middelen. Het is de “plek” waar aanbieders en vragers van geld of vermogen samenkomen. Deze vermogensmarkt kunnen we onderverdelen in de geldmarkt en de kapitaalmarkt. In dit artikel leggen we je uit wat de kapitaalmarkt is. 

Definitie kapitaalmarkt

Het verschil tussen de geldmarkt en kapitaalmarkt zit in de looptijd van het vermogen. De kapitaalmarkt is de markt waarop vermogen wordt verhandeld met een looptijd langer dan twee jaar. Wanneer de looptijd korter is dan twee jaar wordt de vermogenstitel verhandeld op de geldmarkt. 

Op de kapitaalmarkt worden vooral effecten verhandeld, zoals aandelen en obligaties. Ook leningen met een looptijd van langer dan twee jaar vallen onder de kapitaalmarkt. 

De openbare en onderhandse kapitaalmarkt

Binnen de kapitaalmarkt kunnen we onderscheid maken tussen de openbare en de onderhandse kapitaalmarkt. 

Onderhandse kapitaalmarkt
Bij de onderhandse kapitaalmarkt gaat het om transacties tussen één aanbieder en één afnemer van vermogen. Neem bijvoorbeeld een hypothecaire lening. De hypothecaire lening wordt niet vrij aangeboden aan iedereen, maar is specifiek van één bank voor één consument.

Openbare kapitaalmarkt
Op de openbare kapitaalmarkt kan iedereen kapitaal kopen of verkopen. Het is voor iedereen toegankelijk, zoals een effectenbeurs. Aandelen of obligaties kunnen door ieder bedrijf worden uitgegeven en door iedereen worden gekocht. De openbare kapitaalmarkt kunnen we weer onderverdelen in de primaire markt en de secundaire markt. 

De primaire markt is de plaats waar effecten voor het eerst worden uitgegeven. Bedrijven of overheden geven dan nieuwe aandelen of obligaties uit. Voor beleggers is het mogelijk om in te schrijven op de uitgifte van deze effecten. 

De secundaire markt is de plaats waar reeds uitgegeven effecten worden verhandeld tussen beleggers onderling. Deze effecten zijn dus al eerder uitgegeven, maar worden opnieuw te koop aangeboden.

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is de prijs van vermogen op de kapitaalmarkt. Voor de bepaling van de kapitaalmarktrente wordt vaak gekeken naar de koers van staatsobligaties. Daarnaast is de rente afhankelijk van nog een aantal factoren. We zullen ze hieronder noemen. 

De rente wordt onder andere gedreven door de vraag naar en het aanbod van vermogen. Bij een hoge vraag ten opzichte van het aanbod van een product, is de rente meestal hoger. 

Daarnaast is de rente per product afhankelijk van de looptijd. Over het algemeen is de rente over een product met een lange looptijd hoger dan bij een kortere looptijd. 

Een andere factor die een rol speelt bij de bepaling van de kapitaalmarktrente is kredietwaardigheid. Hoe hoger de kredietwaardigheid van een partij, des te groter de kans dat de aanbieder zijn geld wil uitlenen. Daardoor wordt de rente lager.

Doordat de kans groot is dat de partij zijn verplichtingen nakomt, kan het bedrag goedkoper worden geleend dan een partij met een lage kredietwaardigheid. Een voorbeeld zijn Nederlandse staatsobligaties. Dat zijn obligaties met een goede obligatierating, namelijk een triple A rating, waardoor de rente over deze obligaties laag is.