Wijzigingen in uw beleggingsportefeuille

Wijzigingen in uw beleggingsportefeuille

Op donderdag 1 april 2021 hebben wij een aantal wijzigingen doorgevoerd in uw beleggingsportefeuille. In dit nieuwsbericht leest u een toelichting op deze wijzigingen. 

Wat is er gewijzigd?

Binnen het aandelenstuk van uw beleggingsportefeuille hebben wij vier fondsen verkocht en daarvoor in de plaats drie nieuwe fondsen aangekocht.

Verkopen
• NN Enhanced Index Sustainability Core Equity Fund
• Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund
• Robeco Global Sustainable Conservative Equities Fund
• Robeco Global Developed Sustainable Enhanced Equities Fund

Aankopen
• iShares MSCI World SRI UCITS ETF
• Invesco Quant Strategies ESG Global Equity Multi-Factor UCITS ETF
• iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF

Waarom deze wijzigingen?

Bij Axento zijn wij dagelijks bezig met het volgen van de financiële markten, het zoeken naar nieuwe beleggingsoplossingen en het optimaliseren van uw beleggingsportefeuille. Periodiek voeren we daarom ook wijzigingen door in uw portefeuille. 

Duurzamer beleggen

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen ons beleggingsbeleid. Door duurzaam te beleggen, beperken we de duurzaamheidsrisico’s in uw portefeuille. Bedrijven die bijvoorbeeld slecht omgaan met werknemers, milieuvervuilend zijn of internationale afspraken schenden, worden uitgesloten uit uw portefeuille.

Bij de drie nieuw geselecteerde fondsen worden de onderliggende aandelen beter en strenger beoordeeld op verschillende duurzaamheidsscores. Door opname van deze fondsen is uw portefeuille aanzienlijk duurzamer geworden. Hierdoor zijn uw beleggingen toekomstbestendiger en beter beschermd tegen duurzaamheidsrisico’s.

Verbeterde blootstelling naar factoren

Binnen uw beleggingsportefeuille leggen we de nadruk op factorbeleggen. Dit is een strategie waarbij een aandelenportefeuille wordt samengesteld op basis van wetenschappelijk bewezen ‘factoren’ zoals: Momentum, Minimum Volatility, Quality en Value.Door de weging van de aandelen in uw portefeuille te rangschikken op basis van deze factoren, optimaliseren we de verhouding tussen rendement en risico.

Twee van de drie nieuw geselecteerde fondsen (Invesco Multi-Factor &, iShares Minimum Volatility) maken ook gebruik van de strategie factorbeleggen. Na een uitgebreide analyse hebben wij geconcludeerd dat deze fondsen een evenwichtigere en uitgebreidere factorstrategie hanteren dan de fondsen die we hebben vervangen. Door de opname van deze twee fondsen in uw portefeuille is de balans tussen rendement en risico verder verbeterd.

Beleggingsprofiel blijft ongewijzigd

Het is belangrijk om op te merken dat de verhouding tussen aandelen en obligaties binnen uw beleggingsprofiel ongewijzigd is gebleven.

Kosten

De kosten van de nieuwe fondsen zijn gemiddeld genomen vergelijkbaar met die van de fondsen die zijn verkocht. Op portefeuilleniveau blijven de fondskosten dus gelijk. Voor het uitvoeren van de wijzigingen betaalt u bij Axento zoals gebruikelijk geen transactiekosten.

Orderuitvoering

Alle orders zijn op 1 april 2021 naar de beurs verstuurd. De daadwerkelijke uitvoering en afwikkeling kan een aantal werkdagen duren. Omdat de meeste beurzen aanstaande vrijdag (Goede Vrijdag) en maandag (tweede paasdag) gesloten zijn, duurt de uitvoering iets langer dan normaal. Eind volgende week zijn alle transacties verwerkt en zijn de wijzigingen zichtbaar in uw portefeuille. U kunt uw portefeuille inzien in de inlogomgeving.

Tijdelijke debetstand in uw portefeuille

Omdat alle aan- en verkooporders tegelijkertijd naar de beurs worden gestuurd, ontstaat er tijdelijk een debetstand (roodstand) in uw portefeuille. Wanneer alle orders volgende week zijn uitgevoerd, lost deze debetstand zich vanzelf op.

Meer informatie

In het document ‘Informatie beleggingstitels Axento’ worden de nieuwe beleggingsfondsen verder toegelicht. Ga hiervoor naar onze documentenpagina. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via info@axento.nl, het contactformulier, of 0299-796061.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.