Wijzigingen binnen uw beleggingsportefeuille en beheerovereenkomst

Wijzigingen binnen uw beleggingsportefeuille en beheerovereenkomst

Achtergrond

Bij Axento zijn we dagelijks bezig met het volgen van de financiële markten, het zoeken naar nieuwe beleggingsoplossingen en het optimaliseren van uw beleggingsportefeuille. De afgelopen periode hebben wij vastgesteld dat de Axento portefeuille op een aantal punten kan worden verbeterd.

Een belangrijke wijziging is dat de standaardverdeling van de meeste risicoprofielen wordt aangepast. Daarnaast is de bestaande UBS MSCI EMU Socially Responsible ETF vervangen door de iShares MSCI EMU ESG Enhanced UCITS ETF. In dit bericht gaan wij gedetailleerd in op de gemaakte wijzigingen.

Aanpassing standaardverdeling

Onderdeel van de portefeuillewijziging is een aangepaste standaardverdeling van de meeste risicoprofielen. Hierbij is het gewicht van de obligatiebeleggingen gedaald ten gunste van aandelen. Alleen in risicoprofiel 'Offensief' is de standaardverdeling niet aangepast.

De laatste jaren is de kapitaalmarktrente steeds verder gedaald. Dit was gunstig voor obligatiekoersen, maar het verwachte rendement van obligaties is hierdoor gedaald. Het renterisico van obligaties is daarentegen niet gedaald. Deze afname van de rendement-risicoverhouding is een belangrijke reden om de allocatie naar obligaties te verlagen en die van aandelen te verhogen. Resultaat is dat zowel het verwachte risico als het verwachte rendement in alle risicoprofielen is gestegen.

Vervanging bestaande beleggingstitel

Binnen de bestaande beleggingsinstrumenten is de beleggingstitel in Europese aandelen vervangen. De UBS MSCI EMU Socially Responsible ETF heeft plaatsgemaakt voor de iShares MSCI EMU ESG Enhanced UCITS ETF. Daarnaast is het gewicht van Europese aandelen iets verlaagd ten gunste van wereldwijde aandelen. Als gevolg van de gewijzigde titelsamenstelling zijn de doorlopende kosten van de risicoprofielen als geheel niet veranderd. 

Uitgebreidere informatie over de beleggingstitels in uw portefeuille leest u in het document Beleggingstitels Axento.

Standaardverdeling en bandbreedtes per risicoprofiel

Bovengenoemde aanpassingen zorgen voor een wijziging van de standaardverdeling binnen de verschillende risicoprofielen. Daarnaast hebben we de bandbreedtes van de beleggingscategorieën aangepast.

In het document 'Overzicht aanpassingen Beheerovereenkomst en Bijlagen' op onze documentenpagina kunt u onder andere de oude en en nieuwe standaardverdeling terugvinden.

De nieuwe standaardverdeling heeft ook invloed op de lifecycle waarvan klanten met een lijfrenterekening bij Axento gebruik kunnen maken. Meer informatie over de nieuwe Lifecycle en bijbehordende standaardverdeling vindt u op onze documentenpagina.

In onderstaande tabel zijn de nieuwe standaardverdeling en bandbreedtes per risicoprofiel opgenomen.

Zeer defensief Minimale bandbreedte Standaard verdeling Maximale bandbreedte
Obligaties 75% 85% 95%
Aandelen 5% 15% 25%
Defensief Minimale bandbreedte Standaard verdeling Maximale bandbreedte
Obligaties 55% 65% 75%
Aandelen 25% 35% 45%
Neutraal Minimale bandbreedte Standaard verdeling Maximale bandbreedte
Obligaties 35% 45% 55%
Aandelen 45% 55% 65%
Offensief Minimale bandbreedte Standaard verdeling Maximale bandbreedte
Obligaties 15% 25% 35%
Aandelen 65% 75% 85%
Zeer offensief Minimale bandbreedte Standaard verdeling Maximale bandbreedte
Obligaties 0% 5% 15%
Aandelen 85% 95% 100%

Voor alle nieuwe Risicoprofielen geldt:

  • In de praktijk wordt circa 1,0% van het vermogen op de geldrekening (liquiditeiten) aangehouden voor het betalen van kosten en als marge bij de uitvoering van transacties. 
  • De beleggingscategorie obligaties bestaat standaard voor 50% uit staatsobligaties en voor 50% uit bedrijfsobligaties. Deze verdeling kan variëren.
  • De beleggingscategorie aandelen bestaat standaard voor 90% uit aandelen uit ontwikkelde landen en voor 10% uit aandelen uit opkomende landen. Deze verdeling kan variëren.

Aanpassing in de beheerovereenkomst

Omdat de standaardverdeling onderdeel is van de beheerovereenkomst, hebben wij de beheerovereenkomst aangepast. Tegelijkertijd hebben we ook een aantal tekstuele aanpassingen doorgevoerd in de beheerovereenkomst. Deze wijzigingen verbeteren de leesbaarheid, zonder dat de strekking of uw rechtspositie wijzigt.

In het document 'Overzicht aanpassingen Beheerovereenkomst en Bijlagen' op onze documentenpagina vindt u alle wijzigingen in de beheerovereenkomst en bijbehorende bijlagen (Algemene voorwaarden & Risicoprofielen Axento en risico’s van beleggen). Wij verzoeken u vriendelijk dit document en de nieuwe 'Beheerovereenkomst en bijlagen' zorgvuldig door te nemen en op te slaan voor uw eigen administratie.

Uitvoering

De orders worden vandaag en morgen naar de beurs verstuurd. De daadwerkelijke uitvoering en afwikkeling duurt een aantal werkdagen. Begin volgende week zijn alle transacties verwerkt en zijn de wijzigingen zichtbaar in uw inlogomgeving. 

Mocht u nog aanvullende vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 0299-720961 of info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.