Toelichting op wijzigingen in uw portefeuille

Toelichting op wijzigingen in uw portefeuille

Aan het begin van dit kwartaal hebben wij een aantal wijzigingen doorgevoerd in uw beleggingsportefeuille. Daarover hebben wij u per e-mail op de hoogte gebracht. Hieronder leest u nogmaals de toelichting.

Wat is de reden van deze wijziging

Bij Axento zijn wij continu bezig met het verbeteren van uw beleggingsportefeuille. We hebben daarom een aantal nieuwe beleggingsfondsen voor u aangekocht. Hierdoor hebben we de spreiding over verschillende aandelen en obligaties vergroot en is de rendement/risico verhouding van uw beleggingen verbeterd. Dit laatste betekent dat we op lange termijn een wat hoger rendement verwachten bij een gelijkblijvend risico.

Bovendien beleggen alle nieuw geselecteerde fondsen duurzaam. Daarmee is uw gehele beleggingsportefeuille duurzaam belegd. Dat wil zeggen dat uw geld niet geïnvesteerd wordt in aandelen of obligaties van bedrijven die de 10 principes van de UN Global compact schenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het respecteren van mensenrechten, het vermijden van kinderarbeid, het tegengaan van corruptie en bescherming van het milieu.
 
Het is belangrijk om op te merken dat de verhouding tussen aandelen en obligaties in uw beleggingsportefeuille ongewijzigd is gebleven. Deze verdeling is namelijk afhankelijk van het door u gekozen beleggingsprofiel.

Toelichting wijzigingen obligaties

Binnen het obligatiestuk hebben we een deel van het Vanguard Euro Government Bond Fund (Europese staatsobligaties) verkocht en hebben wij een nieuw duurzaam indexfonds aangekocht: Het Vanguard SRI Euro Investment Grade Bond Fund. Dit fonds investeert in obligaties van overheidsinstellingen en bedrijven uit de Eurozone. Deze obligaties hebben een licht hoger kredietrisico, bieden een vergelijkbaar rendement als Europese staatsobligaties maar hebben een kortere looptijd. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor renteschommelingen van uw beleggingen af, terwijl het verwachte rendement gelijk blijft.

Toelichting wijzigingen aandelen

Binnen het aandelenstuk hebben wij vier niet-duurzame fondsen vervangen voor duurzame beleggingsfondsen met een iets hoger verwacht rendement. De posities in de drie iShares Edge Factor ETF’s en de Vanguard Global Value Factor ETF zijn verkocht. Daarvoor in de plaats zijn onderstaande fondsen aangekocht:
• Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund
• Robeco Global Sustainable Conservative Equities Fund
• Robeco Global Developed Sustainable Enhanced Equities Fund
• Delta Lloyd Sustainable Global Equity Fund
• Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds Opkomende Landen
• UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF
 
De nieuwe beleggingsfondsen zijn zorgvuldig door ons geselecteerd. Per saldo heeft de nieuwe samenstelling van uw beleggingsportefeuille een betere rendement/risico verhouding. Dat wil zeggen dat met een vergelijkbaar risico, een hoger rendement kan worden behaald.

Meer informatie

In het document ‘Informatie beleggingstitels Axento’ worden de nieuwe beleggingsfondsen verder toegelicht. Ga hiervoor naar onze documenten pagina.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.