Recente marktontwikkelingen

Recente marktontwikkelingen

De laatste maanden is het sentiment op de beurs flink verbeterd. In deze marktupdate gaan we in op de oorzaak van dit positieve beursklimaat. Daarbij geven we onze visie op de huidige marktomstandigheden en de waardering van aandelenkoersen.

Handelsconflict

Afgelopen maanden is het sentiment rond het handelsconflict verbeterd. De VS en China lijken het eens te worden over verbeterde handelsafspraken. Als gevolg daarvan overwegen ze de opgelegde importtarieven gefaseerd af te bouwen. Beleggers zijn blij met deze ontwikkeling, het opheffen van de huidige handelstarieven heeft een positief effect op de economische activiteit wereldwijd.

Amerikaanse economie in goede conditie

Uit de gisteren gepubliceerde vertrouwensindex van kleine Amerikaanse ondernemingen werd bevestigd dat de Amerikaanse economie nog steeds in een goede conditie is. Uit deze maandelijkse enquête blijkt dat er nog steeds sprake is van banencreatie, loonstijgingen en omzetgroei. ,Deze ontwikkelingen vinden wij belangrijk, kleine ondernemingen zijn nog altijd de ‘backbone’ van de Amerikaanse economie. De goede omstandigheden worden overigens ook ondersteund door gepubliceerde (winst)cijfers, zo groeide de Amerikaanse economie in het 3e kwartaal sterker dan verwacht en wisten bijna 75% van de 500 grootste bedrijven de winstverwachtingen te overtreffen.

Europese vooruitzichten verbeteren

Daar waar de Amerikaanse economie het vooral moet hebben van consumentenuitgaven is de Europese economie meer exportgedreven. Hierdoor heeft Europa meer last van nadelige internationale ontwikkelingen. Met name Duitsland – de groeimotor van de Europese economie – is hier gevoelig voor.

Toch zien we de laatste tijd ook positievere ontwikkelingen. Wegebbende onduidelijkheden over Brexit, uitgestelde handelstarieven op Europese auto’s en een verbeterde relatie tussen de VS en China stemde Duitse beleggers positief. Ook lieten Duitse exportcijfers over oktober de sterkste stijging zien in bijna 2 jaar tijd. Daarbij zien we de dalende tendens in de Duitse auto-industrie de laatste maanden afnemen. ,

Waardering aandelenkoersen

Hoewel aandelenkoersen zijn gestegen, is er in ons optiek geen sprake van overdreven waarderingen. Dit is te verklaren doordat de behaalde winsten en winstverwachtingen van bedrijven evenredig hard zijn meegestegen. Zolang winstverwachtingen groeien, is het logisch dat de waarde van bedrijven – en dus de waarde van aandelenkoersen – blijft toenemen. Wanneer we de koersen van wereldwijde aandelen op dit moment afzetten tegen de verwachte winstresultaten, dan zien we dat de waardering van aandelen in lijn is met het historisch gemiddelde.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.