Onze vooruitblik - januari 2024

Onze vooruitblik - januari 2024

Het jaar 2023 is afgesloten met positieve resultaten voor alle risicoprofielen. In deze vooruitblik geven wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Redenen voor optimisme

Na een positief beleggingsjaar vragen sommige beleggers zich af of beurskoersen in 2024 verder kunnen stijgen. In onze optiek zijn er redenen genoeg voor optimisme. Wij verwachten dat een aantal positieve trends uit 2023 zich zullen voortzetten. Dit opent de deur voor een verdere stijging van aandelen- en obligatiekoersen in 2024.

Economie zit stevig in het zadel

In ons kwartaalbericht schreven wij dat de wereldwijde economische groei zich - ondanks alle renteverhogingen - goed staande wist te houden. Inmiddels zitten we in de situatie waarbij inflatie daalt en de rente niet verder verhoogd hoeft te worden. Dat is op zichzelf al een positief signaal.

Ongeveer 60% van de aandelen in uw portefeuille is gevestigd in de Verenigde Staten. De verschillende economische cijfers voor de VS zijn nog steeds positief. De Amerikaanse arbeidsmarkt zit nog steeds stevig in het zadel. Het werkloosheidspercentage neemt licht toe, maar is nog altijd historisch laag. Dat zijn gunstige signalen waarvan bedrijven in de VS de komende periode waarschijnlijk blijven profiteren.

Dalende inflatie

De inflatie is zoals eerder geschreven aan het afnemen. Die trend lijkt zich ook in 2024 te gaan voortzetten. Als de inflatie inderdaad gestaag blijft dalen, dan verwachten wij voor de komende periode dat de rente ook verder afneemt of in ieder geval niet verder stijgt. Dat is gunstig voor bedrijven en daarmee ook de koersen van aandelen in uw portefeuille. Ook obligatiekoersen profiteren bij een dalende rente.

De lange termijn

Risico’s komen altijd uit een onverwachte hoek. Maar niet elke gebeurtenis heeft een even grote impact op de financiële markten en uw beleggingen. Het is onmogelijk om op elk risico of gebeurtenis te anticiperen. Daarom is het belangrijk om goed gespreid te beleggen en u niet te laten leiden door de waan van de dag.

Hoewel aandelenkoersen op korte termijn kunnen schommelen, stijgen aandelenkoersen op de lange termijn in lijn met de wereldwijde economische groei. Daarom is het belangrijk om uw beleggingen voor een langere periode aan te houden. Daarbij komt dat de vooruitzichten voor de economie vandaag de dag positief zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.